IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Колко струва членството на България в ЕС?

Страната ни е нетен получател на средства от Европейския съюз отпреди присъединяването си през 2007 г.

15:35 | 06.02.15 г. 17
Графика на деня: Колко струва членството на България в ЕС?

От 1 януари 2007 г., или вече преди осем години, България е пълноправен член на Европейския съюз (ЕС). Страната официално покри всички критерии за демократичност, правова държава и ниво на развитие, за да се включи в най-голямата икономика на света. Дори преди този момент страната получава средства от т.нар. предприсъединителни фондове, а след приемането си вече има достъп до всички европейски програми.

Много често обаче се чуват гласове - "Колко струва членството на България в Европейския съюз?". Някои дори твърдят, че страната е в неизгодно положение. Нека да видим данните. На първата графика виждаме колко пари е получил Република България за субсидиране на земеделие, регионална политика и различни други сектори и колко е бил общият бюджет на ЕС:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 7
studioaa
преди 9 години
Това 134 милиарда евро е целия бюджет на ЕС, а не отпуснатото за България. За България е към 3.8 милиарда лева. От тия 3 милиарда лева, я се усвоят 40%, я не и като извадим вноската получваме около 800 милиона реално получени средства повече, отколкото са дадени. Тези пари значат, че всеки от нас ще получи "огромната" сума от 120 лева от Брюксел за цяла година, а това значи, по 10 лв на месец на човек. Само чуждите компании, които продават природните ресурси добити у нас, печелят по над 7 млрд. лева на година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
RSG
преди 9 години
134млрд за целия ЕС, у нас 1.9млрд. Дали сме 422.8 млн. Айде ще им простим глупостта дето ЕНП свърши с разните потоци, Белене и т.н.Все пак като цяло получаваме повече още повече като се вземе впредвид клиентите от ЕС и хората които работят и пращат пари, не са малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 3
hellwitch
преди 9 години
134 млрд. евро са всички програми, завсички страни. За БГ е 1,976 млрд. при вноска от 0,422 млрд. т.е. само за 2015 сме нетно субсидурани за 1,5 млрд евро т.е. почти 3 млрд. лева.Кражбите са си най-вече наш проблем, че не може да се възползваме достатъчно ефективно от финансирането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
ss_sgp
преди 9 години
Не е така, защото половината от евросредствата откровенно се крадат, а вноските се плащат солидарно от всички. Така за пореден път тесен кръг прибира печалбата, а загубите се разпределят солидарно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
deant
преди 9 години
Мен ми изглежда като 134 милиарда евро, което 268 млрд лева. Наистина ли ЕС е инвестирал в нас 134 млрд евро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още