fallback

ЕК разглежда Турция като основен път на газа към Европа

Европейският комисар по енергетика и околна среда предлага стратегическо партньорство с южната ни съседка, което ще гарантира доставките

21:34 | 06.02.15 г. 12

Мигел Ариас Канете. Снимка: ЕК

Създаването на нов стратегически алианс с Турция беше посочено като важна цел за подобряване на енергийната сигурност на Европа от комисаря по въпросите на околната среда и енергетиката Мигел Ариан Канете по време на форум в Рига.

Турция ще бъде основен път за транзит на природен газ за Европа, посочи още той, цитиран от пресслужбата на Европейската комисия.

Канете призова още и ЕС да бъде сериозен в намеренията си да намали зависимостта на общността от руския газ. "Газпром" остана единственият доставчик с доминиращо положение на европейския пазар", посочи още комисарят.

Сред другите цели на ЕС за гарантиране на доставките на газ са ускоряване на работата по изграждане на Средиземноморски газов хъб, както и подобряване на връзките с Алжир, който е водещ доставчик на втечнен газ за Южна Европа.

Канете беше категоричен, че трябва и нова стратегия за развитието на терминали за втечнен газ, което също е част от енергийната сигурност на ЕС. Тези терминали трябва да бъдат ползвани не само в държавата, в която се намират, а и от останалите държави от общността, препоръча той.

Като част от енергийната стратегия на ЕС Канете посочи още и участие на общността в модернизацията на газовата мрежа на Украйна, през която сега минава голяма част от доставките на руски газ за Европа.

В Рига Канете предложи още и развитието на единен енергиен пазар, който да позволи на всеки гражданин от ЕС да може да купува електричество свободно от една или друга компания.

Същевременно общността не се отказва от плановете си да произвежда чиста енергия и комисарят потвърждава амбициите на ЕК в сектора на възобновяемите енергийни източници, стана ясно от думите на комисаря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:10 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още