IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марош Шефчович не вярва в бъдещето на "Турски поток"

В началото на следващата седмица енергийните министри от страните в "Южен поток" ще дискутират в София бъдещето на газовите доставки за ЕС

18:41 | 04.02.15 г. 8
Марош Шефчович не вярва в бъдещето на "Турски поток"

Съмнение в жизнеспособността на новия проект за газопровод „Турски поток“ изказа по време на пресконференция в Брюксел комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. Темата за проекта беше повдигната след официалната презентация на комисаря за първите стъпки за създаването на Енергийния съюз в ЕС.

Според него пред проекта има технически спънки и една от тях са дългосрочните договори, които имат клиентите от Европа с „Газпром“. В тях са вписани не само обемите, но и мястото на доставката на суровината.

По тази причина и Шефчович не вярва, че проектът би имал бъдеще, макар и „Газпром“ да предупреди за радикална промяна - спиране на транзита през Украйна след 2019 г. и пренасочването му към Турция.

„Трябва да се върнем към по-рационален дебат в търсене на икономически жизнеспособно решение за тези проекти и за сътрудничеството при газовите доставки“, посочи още комисарят.

Той изчисли още, че към 15 млрд. куб. метра газ, пренасяни по „Турски поток“ ще са насочени към пазара в Турция, меджу 15 и 20 млрд. куб. метра ще са за пазарите в Южна Европа, които ще бъдат свързани с проекта за новия газопровод, а капацитетът на тръбите е планиран за 63 млрд. куб. метра годишно.

На 9 февруари 2015 г. (следващия понеделник - бел. ред.) в София ще има среща на енергийните министри от страните, участващи в проекта „Южен поток“. На нея ще бъдат дискутирани промените в енергийния ландшафт, стана ясно още от думите на комисаря. В понеделник ще бъдат коментирани и предложенията на България за трансформирането на проекти, за да се намерят най-добрите решения за газоподаването. Сред тях са газова връзка с Гърция, както и идеята за газов хъб край Варна.

Шефчович призна още, че при срещите си в Москва е получавал обяснения, че Русия иска да изгради трасе на газовите доставки, което да заобиколи Украйна, защото тя е причината за чести блокажи и проблеми, а и са необходими и много средства за модернизация на газопреносната мрежа. Украйна напълно съзнава важността на своята роля, а Запада и ЕС ще участва в ремонта на газовата система на Украйна, е посочил обаче комисарят пред руските партньори.

Много необичайно е компания като „Газпром“ да съобщава за плановете си чрез пресконференция – те така съобщиха за края на „Южен поток“, коментира още комисарят, посочвайки че страните в проекта още не са получили официално уведомление за спирането му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Сега му е времето ЕС да покаже някаква солидарност с положението на българите и да договори с Газпром връщането на входната точка на руския газ обратно във Варна.Стига само празни приказки и кой какво мислел или се съмнявал. И аз много се съмнявам в способностите и здравия разум на хомосексуалистите политици в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
Евтиния газ за Европа вече е история. Никой не трябва да храни илюзии по въпроса! Загубите които нанесоха и нанасят на Русия, НЯКОЙ трябва да плати след като цялата дандания отмине /дано отмине/ . Един по един съществуващите дългосрочни договори ще изтекат. С всеки следващ, цената ще се покачва за Европа по един или друг начин. Не е задължително само с финикийски знаци. Русия със сигурност ще вземе своето ако издържи на натиска. Въпрос на време.На практика това е и една от целите на САЩ. Може наистина да се окаже, че вече нямат избор европейците а това е много лошоза тях и добре дошло за САЩ. Изобщо много глупаво ми се струва това да се бориш срещу възможността да имаш ИЗБОР , но да се надяваме че знаят какво правят дъртите плешиви глави зад кулисите. Дано не се окажат и те прекарани от все още неофициалния Хазарски хаганат. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
Евтиния газ за Европа вече е история. Никой не трябва да храни илюзии по въпроса! Загубите които нанесоха и нанасят на Русия, НЯКОЙ трябва да плати след като цялата дандания отмине /дано отмине/ . Един по един съществуващите дългосрочни договори ще изтекат. Със всеки следващ, цената ще се покачва за Европа по един или друг начин. Не е задължително само с финикийски знаци. Русия със сигурност ще вземе своето ако издържи на натиска. Въпрос на време.На практика това е и една от целите на САЩ. Може наистина да се окаже, че вече нямат избор европейците а това е много лошоза тях и добре дошло за САЩ. Изобщо много глупаво ми се струва това да се бориш срещу възможността да имаш ИЗБОР , но да се надяваме че знаят какво правят дъртите плешиви глави зад кулисите. Дано не се окажат и те прекарани от все още неофициалния Хазарски хаганат. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
Евтиния газ за Европа вече е история. Никой не трябва да храни илюзии по въпроса! Загубите които нанесоха и нанасят на Русия, НЯКОЙ трябва да плати след като цялата дандания отмине /дано отмине/ . Един по един съществуващите дългосрочни договори ще изтекат. Със всеки следващ, цената ще се покачва за Европа по един или друг начин. Не е задължително само с финикийски знаци. Русия със сигурност ще вземе своето ако издържи на натиска. Въпрос на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 8
dakl
преди 9 години
Европа е пред дилемата или относително евтин и със стабилни доставки на газ от Русия по двата потока, или скъп втечнен газ от други континенти. Друг вариант в близка перспектива няма. Азерски , туркменски , ирански са арии от операта като Набуко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
истината е, че ше има 2 Украйни, а коя от тях ше го държи, вече е ясен въпрос ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
Arr
преди 9 години
истината е, че Украйна държи монопола над транзита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
dr.5rov
преди 9 години
И какво да каже човекът, че дълбоко вярва в него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още