IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна подготовката за създаването на Енергийния съюз на ЕС

ЕС внася 55% от потребяваната енергия, като 90% от домовете в общността още не са енергийно ефективни, сочат от Брюксел

16:54 | 04.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Започна подготовката за създаването на Енергийния съюз на ЕС

Повече от 60 години след създаването на Общността за въглища и стомана, основата на Европейския съюз, познат ни днес, страните, членуващи в него, започват първите стъпки за създаването на Енергиен съюз. Целта е реорганизацията на европейските политики в областта на енергетиката, припомнят от Европейската комисия.

Работата по Енергийния съюз е един от ключовите приоритети на Комисията „Юнкер“. Ниските цени на петрола на международните пазари са допълнителен стимул за реализацията на проекта, смятат от ЕК.

Плановете са в рамките на съюза да бъде създаден единен енергиен пазар, както и промяна в начина, по който ЕС произвежда, транспортира и консумира енергия. Припомняме, че една от целите при представянето на идеята за Енергиен съюз беше и договаряне на ниво ЕС на цените за енергийните продукти, които страните внасят.

Преди месеци пък ЕК посочи, че солидарността ще бъде отговорът на ЕС на евентуално спиране на доставките на природен газ от Русия през Украйна. Тогавашният енергиен комисар Гюнтер Йотингер коментира, че за целта трябва да бъде завършена стратегическата газова инфраструктура, включително и връзките на България със съседните страни. В изпълнение на тези планове ЕС ще финансира изграждането на новата газова връзка с Гърция

От ЕК припомнят, че общността внася 55% от потребяваната енергия. В същото време 90% от домовете са енергийно неефективни, а енергийната инфраструктура е остаряла.

Плановете предвиждат стратегическата рамка на Енергийния съюз да бъде изготвена и одобрена на 25 февруари 2015 година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още