IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разглежда Турция като основен път на газа към Европа

Европейският комисар по енергетика и околна среда предлага стратегическо партньорство с южната ни съседка, което ще гарантира доставките

21:34 | 06.02.15 г. 12
<p>
	Мигел Ариас Канете. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Мигел Ариас Канете. Снимка: ЕК

Създаването на нов стратегически алианс с Турция беше посочено като важна цел за подобряване на енергийната сигурност на Европа от комисаря по въпросите на околната среда и енергетиката Мигел Ариан Канете по време на форум в Рига.

Турция ще бъде основен път за транзит на природен газ за Европа, посочи още той, цитиран от пресслужбата на Европейската комисия.

Канете призова още и ЕС да бъде сериозен в намеренията си да намали зависимостта на общността от руския газ. "Газпром" остана единственият доставчик с доминиращо положение на европейския пазар", посочи още комисарят.

Сред другите цели на ЕС за гарантиране на доставките на газ са ускоряване на работата по изграждане на Средиземноморски газов хъб, както и подобряване на връзките с Алжир, който е водещ доставчик на втечнен газ за Южна Европа.

Канете беше категоричен, че трябва и нова стратегия за развитието на терминали за втечнен газ, което също е част от енергийната сигурност на ЕС. Тези терминали трябва да бъдат ползвани не само в държавата, в която се намират, а и от останалите държави от общността, препоръча той.

Като част от енергийната стратегия на ЕС Канете посочи още и участие на общността в модернизацията на газовата мрежа на Украйна, през която сега минава голяма част от доставките на руски газ за Европа.

В Рига Канете предложи още и развитието на единен енергиен пазар, който да позволи на всеки гражданин от ЕС да може да купува електричество свободно от една или друга компания.

Същевременно общността не се отказва от плановете си да произвежда чиста енергия и комисарят потвърждава амбициите на ЕК в сектора на възобновяемите енергийни източници, стана ясно от думите на комисаря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 9 години
Утре даже ще поискат да ни съдят за пропуснати ползи. Унгарският премиер вече открито заплашва и може би е прав .Не случайно Б.Б. се прави на дръж ми шапката и на ничул ни видял. Както се казва Бог дава , но в уста не вкарва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
Achtung
преди 9 години
Числеността на американските военни в Турция е около 1500 от които близо 1400 са във военно-въздушната база в Инджерлик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
supertrader
преди 9 години
Просто те смятат да приемат Турция в ЕС, тя е в НАТО отдавна и много отдавна там има американски военни бази.Някой има ли представа за числеността на войската там в тези бази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Лошото за нас е че ние оставаме глуха провинция. Достатъчно е човек само да погледне географската карта. /наложи се да копирам от предния пост заради сгрешена буква в думата "геограВска/ Та казват американците : " Вие Европейците сте ни длъжници защото благодарение на нашата мощ, живяхте в демократични държави, а не в тоталитарни /социалистически/ . Сега е ваш ред да ни спасявате. Ще боли малко но сте ни длъжни". Колко е така е друг въпрос. Това обаче е за Западна Европа. А за нас...ха ха ха ние хем живяхме тоталитарно и бедно, хем сега ще плащаме и дълга на САЩ! ха ха ха... ама...кой изобщо в "цивилизования" свят го е грижа за някакви си там аборигени!?? Народ предимно от детегледачки сервитьори шофьори и чистачи. Страната на кол центровете /модерни инвестиции ха ха ха/ "Достатъчно е да сме добре със западна Европа. На тия там по бъдещата ни граница ще им цопнем по един наш мъШ да гледа замечтано / в светлото си бъдеще/ докато изнася речи тук и таме /където му кажат/!" ...ха ха х
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
Обърни внимание на народността на управляващите в Украйна! Това е само още един щтрих потвърждаващ че за самите украинци никой не "дава и 5 пари"! Тяхната роля се изчерпва в това, да се нанесат непоправими вреди на Руско-Европейските отношения. Затова и на Украинската армия и е възложено да избива жени и деца по най жесток начин. Прави се масово и болката на руснаците е толкова голяма че вътре в самата Украйна дълго време ще е смутно. Това е и целта на тези ***. Нарочиха нещастните хора живеещи там само защото са главна магистрала за ресурсите от Русия към Европа! Американците търсят европейските пари а Украйна трябва да им препречи пътя им към Русия. Лошото за нас е че ние оставаме глуха провинция. Достатъчно е човек само да погледне геогравската карта. Но ......на тукашните американски марионетки не им пука за това. Те вече сигурно са получили достъп до бъдещия американски рай! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
А за месните аборигени ще остане да се дърлят кой по голям русофоб или русофил! :)) смяяяях! Ама сме си аборигени наистина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Какъв затвор!? Та те са заслужили награда от работодателя си и бъди сигурен един ден когато слязат от политическата сцена щв си ползват наградата наволя. Ще си тръгнат "доволни и по богати" ! :))) Цялата дандания е за да ни накарат да ползваме щатските енергоресурси на цена посочена от САЩ! Естествено местните участници в сделката със сигурност ще получат облаги. Така ще вземем , в едно с останалите европейци, дейно участие в изплащането на дълга им /щот сме много богати/. На кой му пука за Украйна и страдащия там народ или смешно държавно образование като България!? Важно е да се скъсат връзките с Русия защото тя може и предлага по изгодна сделка на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 12
serafima
преди 9 години
Господин Forex Master го е казал точно и ясно. Нашите национални предатели ги презират навсякъде и най-много международните лидери. За съжаление ние си патим. Срам ме е, болно ми е, това не е моята страна. Единственото, което правят нашите управници със сигурност, е да ни докарат американци в страната и военна техника за изтребване. Такива национални предатели, като започнеш с онуй нещо на Дондуков, минеш през Банкя и свърнеш към Плевен са за народно възмездие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
от митове, та на легенди, та стана реалност май,че на смотаняците в инвестора май им треа вечно потвърждение от Вашингтон .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
Митове и реалности за "Турски поток"В Анкара Путин премълча липсата на финансови средства за реализацията и на "Южен поток", и на "Турски поток"-------------------------------------------------------------таз Деляната и тя драска брате на конвейр само и само да се пише *** кухото племе .... Митове и легенди ама фустата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още