IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската Caixabank наддава за цялостно поглъщане на португалската банка BPI

Офертата е на стойност 1,08 млрд. евро и цели придобиването на останалите 56% от акциите

16:17 | 17.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Испанската Caixabank наддава за цялостно поглъщане на португалската банка BPI

Испанската Caixabank наддава за цялостно поглъщане на BPI, португалска банка, в която тя вече е най-големият акционер. Това е поредната глава от промените в португалския банков сектор, пише The New York Times.

Поглъщането ще струва на Caixabank 1,08 млрд. евро, което оценява BPI на 1,94 млрд. евро. Офертата е с 27% премия над стойността на акциите на португалската банка при затварянето на търговията в понеделник. Calixabank предлага по 1,329 евро на акция за 55,9% от BPI, които не притежава.

Caixabank направи изявление, че офертата зависи от придобиването на поне 50% от общия брой акции и съгласието на акционерите на BPI да приемат премахването на ограничението на правата за гласуване на акционерите. В момента BPI ограничава правото на глас до всеки отделен акционер с поне 20% от акциите.

През 2011 г. португалският банков сектор получи 12 млрд. евро от общо 78-те млрд. евро международна помощ за страната. Тогава Португалия се оказа на фронтовата линия на дълговата криза в Европа и не успя да посрещне плащанията по своя дълг. Оказа се, че португалският банков сектор имаше нужда от едва половината от спасителната рекапитализация. Миналото лято обаче той бе засегнат, едва няколко месеца след края на спасителната програма, от колапса на една от най-големите банки - Bank Espirito Santo.

Базираната в Барселона Caixabank е акционер от 1995 г. в BPI, която има около 1,7 млн. клиента. Въпреки офертата си да придобие пълен контрол върху BPC, Caixabank заявява, че смята да я запази като отделна компания и да остави сегашния мениджмънт.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още