IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS напуска повече от 25 пазара по света

Британската банка ще свие глобалната си инвестиционна дейност в опит да ограничи загубата

15:19 | 26.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
RBS напуска повече от 25 пазара по света

Royal Bank от Scotland Group (RBS) заяви, че ще свие глобалната си инвестиционна дейност и ще напусне пазарите в повече от 25 страни в опит да понижи още загубата си спрямо изминалата година.

Банката, която е с 80% държавно участие, отчете през 2014 г. 3,47 млрд. паунда нетна загуба спрямо загубата от 9 млрд. паунда година по-рано. Оперативната печалба достигна 3,5 млрд. паунда в сравнение със загубата от 7,5 млрд. паунда през 2013 г.

Главният изпълнителен директор Рос Макюън заяви, че представянето на банката през миналата година е било засегнато от серия еднократни разходи, включително над 6 млрд. паунда за съдебни разноски на Острова и в САЩ. Той посочи още, че кредиторът плаща цената за последните свои амбиции да бъде глобална инвестиционна банка и сега трябва да взема по-радикални мерки, за да бъде добра инвестиция за акционерите.

По думите му RBS ще "намали значително" размера на банковите си инвестиционни операции в Азия и САЩ, както и напълно ще прекрати дейността си в Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка. Той отказа да каже колко работни места ще бъдат съкратени в САЩ, където за банката работят около 2400 души.

"Това е план за по-малка, по-фокусирана, но в крайна сметка по-ценна банка, с по-голямата част от активите си в Обединеното кралство", посочи Макюън.

Анализаторите приветстваха хода, като начин за намаляване на активите и подобряване на съотношението на банковия капитал. Въпреки това акциите на кредитора на борсата в Лондон днес поевтиняват с 4,1% до 386,90 пенса за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 9 години
Правилна забележка. Коригирано е, благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
alligator_29
преди 9 години
Цените на борсата в Лондон са в пенни (p), не в паунди (GBP) !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още