IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката с недекларираните сметки в швейцарски банки

Законови изменения в САЩ застрашават банковата тайна в централноевропейската страна

11:25 | 09.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Швейцарският клон на HSBC призна за проблеми с контрола на средствата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Швейцарският клон на HSBC призна за проблеми с контрола на средствата. Снимка: Ройтерс

Преди да почине през 1980 г. Морис Пино разполагаше със сметка в швейцарска банка на стойност 1 млн. франка (приблизително 1 млн. щатски долара). В продължение на десетилетия сметката изплащаше дивиденти и лихви на дългогодишната спътница на Пино, а след смъртта ѝ – на дъщеря ѝ Мишлин Фурни, гражданка на Франция, живееща в САЩ.

Сега г-жа Фурни води съдебен спор с банката, в която е сметката, която я подтиква да я декларира пред местните власти отвъд Океана. Преди няколко години американското правителство предприе мерки срещу швейцарските банки, приютяващи необложените в САЩ средства. Г-жа Фурни отказа да обяви сметката, като се аргументира, че банката първа дължи на властите подробности за структурата и управлението на сметката през годините.

Спорът илюстрира един нерешен въпрос за швейцарските банки. Те са готови дори да се откажат от сметките на американски граждани, но да запазят банковата тайна на Швейцария. Резултатът: много проблеми за частните партиди на клиентите, които са се отказали да ги декларират. Сега обаче те трябва скоро да ги разкрият пред данъчните служби, благодарение на наскоро въведения нов регламент в САЩ, пише The Wall Street Journal.

"Аз съм изумен, че все още има хора в САЩ с недекларирани сметки в Швейцария въпреки всички новини, предупреждения и обвинения", каза Милан Пател, адвокат в Anaford AG в Цюрих. По думите му има хиляди, а и може би дори десетки хиляди, от т.нар. устойчиви сметки в страната, чиито притежатели просто отказват да ги декларират пред американските власти.

Много американци доброволно оповестиха скритите си швейцарски сметки пред данъчните служби в последните години на фона на множеството съдебни разследвания. Последният нашумял случай бе ситуацията около HSBC Holdings PLC, чийто швейцарски клон призна, че е помагал на клиентите да укриват данъци.

Разследвания показват, че швейцарски кредитори са подтиквали клиентите си да разкриват своите сметки, понякога дори предлагайки им финансови стимули за това. Основната причина е законът за данъчното облагане на външните сметки в САЩ, който влезе в сила в Швейцария през миналата година и с който дори г-жа Фурни ще бъде принудена да се съобрази.

81-годишната Мишлин Фурни използва помощта на сина си Давид Фурни в спора ѝ с банката. Тя остава непоколебима, казва синът ѝ: "Ние не се страхуваме от властите".

В казуса на г-жа Фурни се намесва и люксембургската група LGT, в която швейцарската банка е прехвърлила част от активите. Адвокатите, които съветват швейцарските кредитори твърдят, че не е ясно как американските официални лица ще разгледат ролята на LGT в тази ситуация.

Представител на Министерството на правосъдието във Вашингтон отказа да коментира въпроса.

Давид Фурни заяви, че сметката е била замразена през миналата година, но добави, че майка му няма да я декларира, докато банката първа не даде повече подробности за своето управление. Той заяви, че е загрижен за възможността тя да не бъде разблокирана повече никога под натиска на американските власти. "Това ще бъде последната непокорна сметка, която ще остане в Швейцария", коментира той с усмивка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още