IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС блокира сделката за разширяването на АЕЦ "Пакш"?

За да възобнови работата по разширяването на централата, Унгария трябва да преговаря за нов договор или да съди европейските власти

08:40 | 13.03.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
ЕС блокира сделката за разширяването на АЕЦ "Пакш"?

Европейският съюз (ЕС) блокира сделката на Унгария с Русия за изграждането на два нови реактора в АЕЦ "Пакш", съобщава Financial Times. Решението вероятно ще нагнети още повече напрежението между Кремъл и Брюксел, отбелязва изданието.

През миналата година Будапеща и Москва се споразумяха дъщерно дружество на руската енергийна компания Росатом да проектира, изгради и поддържа два 1200-мегаватови реактора в единствената унгарска ядрена централа. Русия реши да отпусне и 10 млрд. евро заем на Унгария за осъществяването на проекта.

Критиците на премиера на Унгария Виктор Орбан смятат, че сделката ще увеличи и без това силната енергийна зависимост на страната от Русия. Европейски политици също изразиха опасения, че Москва използва енергийната си политика, за да сее разделение в Европа и да подкопае единството на ЕС по въпроса за санкциите срещу руската икономика заради конфликта в Източна Украйна.

Решението на Будапеща да възложи дейностите по разширението на централата без търг предизвика разследване на Еврокомисията. Междувременно Орбан успя да засекрети голяма част от договора.

Всички ядрени договори, сключени от държавите-членки на ЕС, трябва да бъдат одобрени от европейския ядрен регулатор Euratom. Той може да наложи и санкции при евентуални нарушения. Ядреният регулатор отказва да одобри споразумението, което предвижда Унгария да внася ядрено гориво ексклузивно от Русия.

За да възобнови работата по разширяването на АЕЦ “Пакш”, Унгария ще трябва да преговаря за нов договор или да заведе дело срещу европейските власти.

Междувременно европейски източници потвърдиха информацията на авторитетното издание. Те твърдят, че това може да принуди Будапеща да преразгледа условията на договора, предаде Ройтерс.

Унгарският правителствен говорител Золтан Ковач обаче отрече ЕК да е "блокирала" разширяването на централата.

Засега няма коментар от страна на Европейската комисия и на Euratom - европейската агенция, възразила според публикацията на Financial Times срещу това, че договорът предвижда използване изключително на руско ядрено гориво в двата нови реактора.

От своя страна  ТАСС цитира мнението на унгарския журналист Габор Щир от вестник "Модяр немзет", който казва, че западните медии неправилно тълкуват преговорния процес в Еврокомисията по руско-унгарския проект и по този начин оказват политически натиск върху Русия и Унгария. По думите му публикацията на британския вестник го учудва, защото унгарската страна още преди подписването на договора е съгласувала всички подробности с Брюксел.

Пълномощникът на унгарското правителство за проекта "АЕЦ "Пакш" Атила Асоди също каза за ТАСС, че договорът между Москва и Будапеща е бил съгласуван с ЕК и не е имало никакви оплаквания.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
stefan-L
преди 9 години
Не случайно Исландия днес е отказала да става член в разпадащ се съюз ! Скоро еврото ще падне два пъти по ниско от долара !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
stefan-L
преди 9 години
Втората държава в съюз която защитава собствените си интереси и държи като суверенна !Е това няма да продължи дълго тоя педераски съюз или ще се разпадне или няма да отнема суверенитета на страните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
И понеже ти си капитана дето решава каква е енергийната политика и Орбан няма думата, за това и съм глупав. Кольо...ти ли беше тоя с китките? Или он беше Данчо666? Че много сатанисти ми дойдохте. Що не си седиш у торта да си се занимаваш с квото там си се занимаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Стефчо
преди 9 години
Син Кольо, викаш всеки, който не е васал на американците е диктатор. В кой ПУЦ ви произвеждат такива "специалисти". ЮЗУ мей би - хахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Който не е с нас е против нас. Т'ва не е ЕС който беше преди години. Някакви анонимни чиновници подменят националния суверенитет. След като се изходиха по размера на краставиците, взеха да решават и по-важни въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 7
Nikola666
преди 9 години
Вярно че си глупав.Унгария или е в ЕС и съобразява енергийната си политика с европейската, или отива в Евразийската *** и въвежда рублата. И Орбан може да е президент за винаги, както и другите диктатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
аз понеже съм глупав...Ок-Кремъл ползва енергийната си политика, за да сее разединение...а с това решение на Евратом нима ЕК не прави същото???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Заглавие с въпросителна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още