fallback

Чижов: България така и не определи своите приоритети за "Южен поток"

Ядрената енергетика може да провали плановете за Енергиен съюз, смята постоянният представител на Русия в ЕС

11:00 | 13.03.15 г. 6

България така и не успя да определи своите приоритети по отношение на газопровода „Южен поток”, а сега, след провала на проекта, се опитва да си осигури азербайджански газ по Трансанадолския газопровод (TANAP). Това заявява постоянният представител на Русия в Европейския съюз (ЕС) Владимир Чижов в интервю за „Интерфакс”.

Според него проектът за пренос на азербайджански газ през територията на Грузия и Турция (чрез TANAP), а след това през Гърция и по дъното на Адриатическо море до Европа (чрез Трансадриатическия газопровод – ТАР), е нерентабилен. Минаването на тръбата под Босфора ще е много трудно за техническо изпълнение и много скъпо, допълва той.

За Чижов ТАР може да се превърне в жизнеспособен проект само ако се свърже с „Турски поток”. Той посочва още, че в ЕС мненията за новите руски планове - прекратяване на "Южен поток" и насочването към Турция, са поляризирани, но като цяло вече има разбиране, че ситуацията трябва да бъде дискутирана, да се търсят решения.

Страните, които са участвали в „Южен поток”, пък сега търсят най-добрите възможности за изход от ситуацията и се правят опити да се активират алтернативни трасета, като Nabucco, който вече е погребан, смята още руският представител в ЕС.

Владимир Чижов коментира и плановете на новата Европейска комисия да създаде Енергиен съюз. Той не е оптимист за бъдещото на подобно обединение и посочва една от причините – ядрената енергетика.

„Има държави, които искат да модернизират своя енергиен ядрен сектор, да строят нови АЕЦ и за целта ще използват и бюджетни средства, парите на данъкоплатците. Това, разбира се, е неприемливо за тези страни, които се отнасят отрицателно дори и към самата мисъл за използването на атомната енергия”, обяснява Чижов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още