IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Съживяването на банковото кредитиране подкрепя възстановяването

ЕЦБ ще успее да осъществи изцяло планираните покупки в размер на 60 млрд. евро през този месец, смята президентът на банката

08:35 | 24.03.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги: Съживяването на банковото кредитиране подкрепя възстановяването

Търсенето на банкови кредити от компаниите в еврозоната се съживява, а по-евтините кредити засилват привлекателността на новите инвестиционни проекти. По този начин ще бъде подкрепено икономическото възстановяване, заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

Политиката на парично стимулиране на ЕЦБ ускорява проникването на по-ниските лихви в цялата финансова система, отбеляза той. Икономическото възстановяване на еврозоната набира скорост, подкрепено от охлабената монетарна политика, по-ниските разменни курсове на еврото и поевтиняването на петрола, смята Драги. 

Тъй като банковите лихви по кредитирането са понижени, то новите инвестиционни проекти, оценявани по-рано като нерентабилни, стават привлекателни. В краткосрочен план това би  трябвало да подкрепи търсенето на кредити и инвестиции, смята още финансистът. По думите му смекчаването на условията за кредитиране върви "ръка в ръка" с възродено търсене на кредити с цел финансиране на корпоративни инвестиции.

Пред Комисията по икономически и монетарни въпроси към Европейския парламент
управителят на ЕЦБ заяви, че няма проблеми при осъществяването на програмата за количествени облекчения. Изявлението му успокои инвеститорите, които се опасяваха, че мащабът на облигационните пазари на Стария континент може да се окаже недостатъчен.

По думите на Драги ЕЦБ ще успее да осъществи изцяло планираните покупки в размер на 60 млрд. евро през този месец.

"Изкупуването на активи е нестандартно, но не е спекулация. Всъщност то е крайно ортодоксално. И е в инструментариума на централната банка, за което има причина. Независимостта е от съществено значение за доверието в централната банка", каза преди около две седмици по темата Драги, защитавайки програмата на ЕЦБ.

Управителят на ЕЦБ призова за възстановяване на политическия диалог между Гърция и партньорите ѝ и наблегна, че южноевропейската държава трябва да изпълни всички поети ангажименти.

Драги заяви още, че регулаторите следят внимателно всички рискове за финансовата стабилност и може да вдигнат капиталовите изисквания за банките, които имат по-високо изложение към някои класове активи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
похарчени са за коли, къщи, ***, молове и всякаква друга лъскава частна и обществена собственост, предимно на локалните феодали, чието преразпределение се случва по начин подобен на украйнската гражданска война. Ако тук някой се опита например да изрита прасето от ***, ще се изпадне в "нестабилност", мътилка, доста удобна за такива събития.. и те така sic transit gloria mundi..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
Е как какво.. става too big to fail и печатането започва отначало :-), докато някой лош лош путин/ципрас/папандропулис не реши, че така повече не може и спре да им ходи по свирката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
ДХДО
преди 9 години
Работата, не е само до рентабилността на различни начинания, при по-ниска лихва, става въпрос за наличие на ликвидост при банките и нагласи за кредитиране за бизнеса и потреблението (също така нагласи за взимане и потребяване на кредит). Горе-долу половината от икономиката ни (интегрирана на глобално ниво) се създава от ново-отпускан кредит и той трябва да продължава да бъде отпускан, защото в противен случай свиването ще е толкова голямо, че рискува разрушаването на икономическия, социален и политически порядък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Pivoley
преди 9 години
Супер. Значи проекти, които са били нерентабилни при 3% лихва, ще стартират сега, когато лихвата е 1%. В задачата се пита, обаче какво ще стане, когато лихвата пак стане 3%? И какъв ще е следващият ход на магьосниците централни банкери, ако този ход не проработи и не стимулират икономиката? Май остава само да разхвърлят пари от някой хеликоптер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
Объркал си се, от данъци се бяга по-лесно от колкото от инфлация. Освен това от данъци богатите бягат много по-лесно от стадото, тъй че то винаги плаща. Хубавото е, че или късно или изобщо не се усеща как го таргашат ;-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Атанасио
преди 9 години
Драги не може да каже че системата се провали и ,че инфлацията е кражба '' Задлъжняването е просто начин за прикрита конфискация на благосъстояние''- http://atlas-bg.eu/zlatoto-i-ikonomicheskata-svoboda.htmlДадени са 15-23 трилиона за спасяване на банките - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Проф. Хано Бек - ''инфлацията е един вид данък ,нечестен данък, който засяга най-вече гражданите с по-ниски доходи казва той и допълва:Принципно инфлацията е един вид данък върху съхраняването на пари в брой. Според мен тя е един доста недемократичен данък, защото хората няма как да гласуват за нея За да може дълговете да бъдат изплатени, политиците би трябвало да повишат данъците. Това би било най-честното и открито решение.Граф Лоурънс Котикоф(професор по икономика от Бостънския университет) го казва точно''За да запълни фискалната пропаст, американското правителство ще трябва незабавно и трайно да повиши данъците с 57% или да намали публичните разходи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още