IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Количествените улеснения на ЕЦБ не са спекула

Независимостта е от съществено значение за доверието в централната банка, заяви президентът на институцията

12:21 | 11.03.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги: Количествените улеснения на ЕЦБ не са спекула

Ограничаването на рисковете за финансовата стабилност и икономическото възстановяване в еврозоната ще бъдат подкрепени от инструментите на паричната политика, като например закупуването на активи. Това заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в реч по време на конференцията Watchers XVI, организирана от Центъра за финансови изследвания във Франкфурт.

Според Драги разширяването на инструментите на паричната политика на ЕЦБ е в обхвата на правомощията на Изпълнителния съвет. По думите му новите мерки на банката са "нестандартни", но не са "спекулации". Той добави, че централната банка може и да стабилизира инфлацията и че пазарните очаквания за потребителските цени вече са подобрени.

"Изкупуването на активи е нестандартно, но не е спекулация. Всъщност то е крайно ортодоксално. И е в инструментариума на централната банка, за което има причина. Независимостта е от съществено значение за доверието в централната банка", каза Драги, защитавайки програмата на ЕЦБ.

Драги представи един оптимистичен възглед на икономическото развитие в еврозоната, като каза, че очакванията за реалния БВП за 2015 г. и 2016 г. са коригирани нагоре след последните подобрения в промишленото производство, инфлационните очаквания и общите положителни икономически тенденции, наблюдавани във валутния съюз.

"Реалният БВП на еврозоната е нараснал с 0,3% на тримесечна база през последното тримесечие на 2014 г., което е малко по-високо от очакваното. Проучванията сочат за допълнителни подобрения в икономическата активност в началото на тази година, така че икономическото възстановяване трябва постепенно да се разшири и засили. През януари равнището на безработицата в еврозоната спадна до най-ниското си ниво от август 2012 г.", заяви президентът на ЕЦБ.

"Разбира се, тези подобрения не може и не трябва да бъдат отнасяни само към смекчаването на паричната политика. Но нашата парична политика със сигурност е в подкрепа на възстановяването", посочи той.

Конференцията е част от поредицата "ЕЦБ и нейните наблюдатели" (ECB and Its Watchers), която стимулира двустранния диалог между банката и различни експертни групи, независими учени и пазарни участници. През годините ECB and Its Watchers се разви до утвърдена институция за академици, централни банкери и практици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
крас
преди 9 години
Разширяването на инструментите на паричната политика на ЕЦБ за които витиевато говори Драги означават въвеждането на НОВИ такива!Отрицателните лихви по депозитите на ГОЛЕМИТЕ инвеститори и отрицателната доходност по правителствените облигации на страните от еврозоната целят да вкарат в правия път инвестиционните потоци точно към тези НОВИ ИНСТРУМЕНТИ НА ПАРИЧНАТА ПОЛИТИКА НА ЕС!Отговора на въпроса кои са тези инструменти се крие в експозицията на активите на ЕВРОПЕЙСКИТЕ БАНКИ които са пълни с токсични ДЕРИВАТИ останали от времета на АМЕРИКАНСКАТА депресия от 2008 година.ИДЕЯТА Е да се изкарат европейските инвеститори от това пасивно участие в пазара, което до сега им носеше някаква доходност и печалба и пренасочени към търговията на деривати!СЛЕД ВЪВЕЖДАНЕТО НА ОТРИЦАТЕЛНИ ЛИХВИ ПО ДЕПОЗИТИТЕ И ОБЛИГАЦИИТЕ ЕДИНСТВЕНО ДЕРИВАТИТЕ ЩЕ НОСЯТ ДОХОДНОСТ!Въпроса дали те са ТОКСИЧНИ е с непознат за европейците отговор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Tyrista
преди 9 години
Super Mario Kato spodeli neshto s Pazara I EURO potyva, J Yellen Kato izleze I USD se strelva rqzko nagore :) ako kaje puk za rate hikes ne mi se misli!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Абе на тоя някой вярва ли му?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още