IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите реалности на пазарите в Европа след началото на количествените улеснения

Една четвърт от ДЦК в еврозоната се търгуват при отрицателна доходност

11:01 | 10.03.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги и колегите му от ЕЦБ провокираха резки изменения на пазарите на Стария континент. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги и колегите му от ЕЦБ провокираха резки изменения на пазарите на Стария континент. Снимка: Ройтерс

Началото на огромния план за покупки на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ) в понеделник принуди инвеститорите да се подготвят за доскоро немислимото: да плащат, за да купуват дълг, емитиран от проблемни правителства и дори от страни, разчитали доскоро на спасителни мерки, за да се задържат на повърхността.

Нещо повече, еврото потъва постепенно към точката, при която ще търгува в съотношение 1:1 спрямо долара. И двете тенденции са вече в развитие, пише The Wall Street Journal.

На фона на супер гъвкавата ЕЦБ, която се надява да разпали отново икономиката на еврозоната и да ограничи дефлационните напрежения с програмата си на стойност 60 млрд. евро на месец, Федералният резерв на САЩ се готви да повиши лихвените проценти още през юни. Това кара допълнително инвеститорите да избягват единната валута.

В резултат, от миналото лято досега еврото изтри повече от една пета от стойността си спрямо зелените пари.

"Това е много ясно разминаване на паричната политика и ние все още сме много положително настроени за долара спрямо еврото", каза Андрю Уилсън, главен изпълнителен директор за Европа на Goldman Sachs Asset Management, която управлява активи от над 950 млрд. долара.

В понеделник еврото пое леко нагоре, изкачвайки се до 1,0902 долара. Въпреки това нивото продължава да е най-ниското от 2003 г. насам. Допълнителен натиск дойде в петък от САЩ, когато по-добрите от очакваното новини за заетостта подобриха очакванията за възможно покачване на лихвите още това лято. Ако сегашните тенденции се запазят, скоро еврото ще достигне 1 долар.

"Достигането до паритет изглежда реалистично", каза Адриан Оуенс, мениджър на валутен фонд в швейцарския инвестиционен посредник GAM, който управлява активи за малко над 3 млрд. долара. "Единственият въпрос е дали ще стигнем до там за три до четири месеца или това ще отнеме 18 месеца", отбеляза той.

За последно еврото бе в паритет спрямо долара преди повече от 12 години – през ноември 2002 г. През юли 2008 г. единната валута пък достигна най-високата си точка от малко над 1,60 долара.

Дори и данните от еврозоната да бъдат особено положителни, програма на ЕЦБ за изкупуване на облигации ще потисне европейската валута, стимулирана и от ниските лихвени проценти.

Едно слабо евро е разглеждано като подарък за валутния блок, който може да поддържа икономически растеж чрез засилване на търсенето на износа. Валутата също така повдига вносните цени, които биха могли да стимулират инфлацията, която е трайно под целта на ЕЦБ.

Разбира се, има и такива, които смятат, че еврото има възможност за ръст, особено поради факта, че програмата на ЕЦБ бе анонсирана отдавна и пазарите до голяма степен са изконсумирали вече новината. Повечето от очакванията за спад на еврото вече са "изпечени в печката", казват те.

"Намираме се все по-близо до повратна точка както за еврото, така и за цените", каза Аурелия Аугулите, стратег в Nordea. "Виж заложила много дългосрочна дълга позиция спрямо долара сега", каза тя, имайки предвид залог, че еврото ще се повиши.

И все пак, облигационните пазари реагираха рязко на новата позиция на ЕЦБ.

Около една четвърт от държавните облигации в еврозоната сега се търгуват при отрицателна доходност, което означава, че инвеститорите на практика плащат, за да ги притежават.

Досега отрицателните лихви се ограничават само до т.нар. ядро ​​от най-стабилните във финансово отношение държави в Европа. Германските 5-годишни държавните облигации например се търгуваха при отрицателната доходност от 0,06% в петък. По-рано през февруари Финландия стана първата страна в региона, която продаде дълг при отрицателна лихва, като подобни тенденции впоследствие се наблюдаваха и в Австрия, Ирландия и Холандия.

Но сега съблазънта на ултраниските проценти достига до нови части от еврозоната. Някои инвеститори смятат, че страни като Испания, Италия и дори Португалия, която беше спасена през 2011 г., могат да се присъединят към клуба "ниска доходност".

Доходността по 10-годишните облигации, издадени от всяка от трите страни, удари рекордно ниски нива значително под 2% в петък, което е обрат от пика на кризата в еврозоната, когато 10-годишните книжа на Португалия се търгуваха с лихва от над 15%.

"Ние дори можем да видим доходността по испанските, португалските и италианските облигации с падеж след две години да отстъпи под нулата през следващите месеци", каза пък Азад Зангана, европейски икономист в Schroders, която управлява активи на стойност 451 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 9 години
Мдааааа.Сега остава да видим нашите финансови гении на каква лихва ще вземат 16 000 000 000 дълг/грасуван от Народното събрание с лихва до 10%.Впечатляващо предизвикателство за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
крас
преди 9 години
ЕЦБ притиска ИНВЕСТИТОРИТЕ да заменят притежаваните от тях държавни облигации от които биха получили някаква доходност към инвестиции, които са все още непознати за европейските пазари . Като се вземе предвид, че за ГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИТОРИ депозитните са също с отрицателна доходност, се стига до вариант при който те се лишават от възможността да печелят с пасивното си участие във финансовата система.КРАЙНАТА ЦЕЛ Е НЕГЛАСНО ДА СЕ НАСОЧАТ ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПОТОЦИ КЪМ ПАЗАРА НА ДЕРИВАТИ, КОИТО ЕДИНСТВЕНО ЩЕ ПРЕДЛАГА ДОХОДНОСТ, НО ПРИ ПОЕМАНЕ НА ОГРОМНИ РИСКОВЕ!ДО МОМЕНТА ЕВРОПЕЙСКИТЕ БАНКИ ГЕНЕРИРАХА ОГРОМНАТА МАСА ОТ ТОКСИЧНИ ДЕРИВАТИ, КОИТО СА ПРОДУКТ НА СЕКЮРИТИЗИРАНАТА АМЕРИКАНСКА ФИНАНСОВА СИСТЕМА.Сега идеята на ЕЦБ е да прехвърли този риск на неподготвените за този удар ГОЛЕМИ европейски инвеститори!Ще превърнат ли ЕВРОПЕЙСКИЯ в част от ДЕРЕГУЛИРАНИЯ американски финансов пазар е въпрос на който бъдещето ще даде отговор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
boogeyman
преди 9 години
може да се каже, че и германските 10-годишни вече са отрицателни..GERMANY SELLS EU1.872 BLN OF 2026 0.1% INDEXED GOVT BONDS; REAL YIELD -0.89%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още