IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Количествените улеснения ще подкрепят възстановяването на еврозоната

Президентът на ЕЦБ призова за пореден път правителствата на държавите членки да пристъпят към провеждането на структурни реформи

17:20 | 26.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги: Количествените улеснения ще подкрепят възстановяването на еврозоната

Програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще подпомогне икономическото възстановяване на еврозоната. В това уверява нейният президент Марио Драги, цитиран от Ройтерс. По негови думи вече има доказателства, че от схемата има ефект.

„Паричната политика ще укрепи цикличното възстановяване. Подчертавам – цикличното, защото възстановяването не е структурно“, казва той пред представители на италианския парламент, правейки препратка към проблемите, които остават в дългосрочен план. Сред тях е и безработицата.

Президентът на ЕЦБ призова за пореден път правителствата на държавите членки на еврозоната да пристъпят към провеждането на структурни реформи. Той подчерта, че щом националните правителства носят отговорност за реформите, то общият паричен съюз остава уязвим.

Драги заяви още, че последните данни „потвърждават приноса на монетарната политика към възобновяването на цикличното възстановяване“.

Същевременно той приветства опитите на Италия да помогне на търговските банки да намалят лошите кредити за милиарди евро, които възпират кредитната активност и представляват пречка пред икономическото възстановяване. В Рим президентът на ЕЦБ поясни, че като цяло има нужда да бъде намерено бързо решение на проблема с лошите кредити в цялата еврозона.

„Като цяло ЕЦБ гледа много благосклонно към мерките, насочени към редуцирането на дела на обезценките в счетоводните баланси на банките, включително и на италианските“, заявява Драги. „Инициатива от този тип освобождава ресурси най-вече в полза на фирмите.“

Коментарите му се случват на фона на опитите на италианското правителство да създаде механизъм, който да подпомогне италианските банки да намалят големия дял на лошите и преструктурирани кредити в портфейлите си. Съотношението на необслужваните заеми в Италия скочи рязко от началото на финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Така наречените ''бизнес цикли'' или ''кризи на капитализма'' са просто кражба и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Само за протокола да попитам - дълговете на Гърция, а до голама степен на Италия, Испания, Португалия към "добрите" ли се водят, или към тези, дето няма да се връщат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още