IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: ЕС трябва да ревизира напълно фискалните си правила

Брюксел трябва да приеме по-широк подход за анализ на бюджетната политика на страните, заяви Анхел Гурия

16:03 | 31.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР: ЕС трябва да ревизира напълно фискалните си правила

Фискалните правила на Европейския съюз (ЕС) следва да бъдат напълно ревизирани, ако блокът не иска да рискува да стигне до момент, в който да изгуби цялото доверие, заяви генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OИСР) Анxел Гурия, цитиран от WBP Online.

"Има твърде много измервания и твърде много критерии. Проблемът е, че хората ще поставят всичко под общ знаменател", заяви Гурия пред евродепутатите в Брюксел. "Настоящата сложна рамка е едва разбираема за правителствата".

Позовавайки се на официалните правила, наречени "Пакт за стабилност и растеж", Гурия посочи, че принципите и целите са твърде сложни, за да бъдат лесно разбираеми за европейските правителства.

Той заяви, че ЕС трябва да приеме "по-широк подход", за да се анализира по-адекватно бюджетната политика на страните. По думите му структурното бюджетно салдо, което представлява държавните приходи и разходи, трябва да играе "централна роля в ревизираната фискалната рамка".

"Ако за някои страни има повтарящи се изключения във времето, разбира се, самото правило ще се обезцени по отношение на доверието в себе си", каза още той.

Генералният секретар на OИСР не даде пример за конкретна страна, но се позовава на Франция, на която бе дадено още едно удължаване с две години на срока за вкарване в норма на бюджетния дефицит. Властите в Париж отново не успяха да постигнат целите си за 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още