IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директор от ЕЦБ се съмнява в успеха на количествените улеснения

При тези ниски лихвени проценти се съмнявам дали икономическите ефекти от програмата може да постигнат желаната величина, казва Сабине Лаутеншлегер

16:19 | 02.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Директор от ЕЦБ се съмнява в успеха на количествените улеснения

Няколко седмици след старта на програмата за закупуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ), която има обем от над 1 трлн. евро, германският представител в банката Сабине Лаутеншлегер предупреждава за рисковете от наводняването с пари.

„При тези ниски лихвени проценти в еврозоната се съмнявам дали икономическите ефекти от програмата за закупуване може да постигнат желаната величина", казва Лаутеншлегер в интервю в четвъртък за WirtschaftsWoche. 

Още преди началото на програмата за закупуване на облигации дългосрочните доходности на пазара на държавни облигации бяха много ниски, отчита банкерката. „Опитът на САЩ  обаче показа, че покупките на държавни облигации действат толкова по-силно, колкото по-висока възвръщаемост обещават". При ниските лихвени проценти се повишава опасността от твърде рисково инвестиционно поведение, което може да доведе до „леко прегряване или ценови балони в други класове активи", твърди Лаутеншлегер.

Освен това тя се опасява, че ниските лихвени проценти може да забавят усилията за реформи на правителствата в еврозоната. „Давам си сметка за опасността, че ниските разходи за финансиране може да отслабят натиска върху правителствата да заздравяват публичните си финанси и да проведат необходимите структурни реформи. Експанзионистичната парична политика на ЕЦБ може „само да даде тласък за по-голям растеж“, но „решаващият импулс би дошъл от икономическата политика“, подчертава още членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ.

В началото на март ЕЦБ даде старт на програмата си за мащабно изкупуване на държавни облигации и други ценни книжа. Тя възнамерява да вкарва всеки месец до края на септември 2016 г. по 60 милиарда евро на пазарите, за да се избегне рискът от дефлация. ЕЦБ залага на това, че след продажбата на облигациите инвеститорите ще инвестират парите си на друго място, така ще насърчават растежа. 

Чрез масови покупки на ДЦК централна банка се опитва да напомпа пари в икономиката и изкуствено да създаде инфлация, така че да не се задейства низходяща спирала от намаление на цените, свиващо се потребление и спад на инвестициите в компаниите. Неотдавна инфлацията се забави в 18-те страни от еврозоната до -0,3 на сто годишно (през февруари, -0,1% през март - бел. ред.) ЕЦБ се стреми тя да е малко под два процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още