IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от ЦИЕ ще останат двигател на растежа за UniCredit Bank Austria

Русия не е страната, в която бихме искали да инвестираме още, но искаме да запазим и защитим инвестициите си там, коментира директорът за региона Карло Вивалди

09:30 | 30.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	UniCredit Bank Austria. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

UniCredit Bank Austria. Снимка: Ройтерс

Водещите пазари на Bank Austria в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще останат „двигателят на растежа“ за групата на UniCredit въпреки политическото напрежение и конфликта в Украйна. В това уверява новият директор на банката за региона, цитиран от Ройтерс.

„Единствената ни банка, която отчете загуба през 2014 г., беше тази в Украйна. През 2015 г. нещата няма да бъдат по-различни“, коментира заместник-изпълнителният директор и ръководител за региона на ЦИЕ в Bank Austria Карло Вивалди.

„Всички други банки са рентабилни и към този момент мога да кажа, че вече се представят по-добре от очакваното. Това важи и за Русия“, добавя той.

По негови думи Bank Austria е единственият трезор, който не обмисля оттеглянето си от региона и който е отворен за нови придобивания, въпреки че основният фокус на банката е растежът от основната дейност.

Русия бе най-печелившият пазар на Bank Austria през 2014 г., въпреки че печалбата преди данъци на поделението от 447 млн. евро е по-ниска с 24% на фона на наложените международни санкции.

„В момента Русия не е страната, в която бихме искали да инвестираме още, но искаме да запазим и защитим инвестициите си“, уверява Вивалди.

Бизнес моделът в Русия е фокусиран върху няколко големи корпоративни клиенти, както и върху богати руснаци, които като цяло са защитени от остър икономически спад. В момента банката предпочита да кредитира корпоративни клиенти за сметка на физически лица и работи за подобряване на ефективността си.

Делът на лошите кредити в Русия е „малко или много стабилен“, но погашенията по кредитите в банковия сектор започват да се забавят, тъй като безработицата се увеличава.

Групата наскоро предостави на руското си поделение 480 млн. евро под формата на подчинен срочен дълг, за да заздрави капиталовата му позиция, която отслабна заради поевтиняването на рублата. Обезценката на валутата се отрази негативно на капитала и на други банки.

Вивалди коментира, че преговорите за продажбата на бизнеса в Украйна продължават да са трудни. Директорът за региона на ЦИЕ заявява, че няма спешна нужда да се увеличава капиталът на банката в Турция.

По отношение на Гърция Вивалди каза, че се надява страната да остане в еврозоната, но подчерта, че това е решение, което трябва да вземат нейните граждани. От своя страна Bank Austria има ограничена експозиция към Гърция.

Запитан дали Bank Austria има резервен план в случай на Grexit, той коментира, че може да е налице натиск върху ликвидността, но банката ще разчита на силната си ликвидна позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още