fallback

Излизане на Гърция от еврозоната ще тества доверието на инвеститорите

Събитието не би трябвало да е от ранга на фалита на Lehman Brothers, но не е изключено и да бъде, предупреждава Алистър Уилсън от Moody’s

17:40 | 01.05.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Макар че еврозоната може да се възстанови бързо, ако Гърция напусне единната валута, въздействието върху доверието на инвеститорите може да бъде много по-широко, смята Алистър Уилсън, изпълнителен директор за държавните рейтинги в Moody’s, цитиран от CNBC.

"Смятаме, че непосредственото въздействие би било сравнително леко, Гърция е една много малка част от икономиката на еврозоната, а търговия с Гърция е много малка част от общата търговия на еврозоната", посочва той.

"Това, което е по-трудно да се предскаже, е въздействието върху доверието във финансовите пазари и следователно възможните последствия за дълговите пазари в еврозоната, което, разбира се, видяхме в разгара на кризата през 2011-2012 г."  

„Изходът на държава от 19-те членки на еврозоната неизбежно ще удари доверието на инвеститорите и потребителите“, каза Уилсън, въпреки че агенцията му очаква "сравнително временен ефект, и че икономиката на еврозоната ще се възстанови“.

"Въздействието от излизането на член на валутния съюз ще има въздействие върху доверието на инвеститорите, които трябва да дадат възможност на правителствата да рефинансират значителни количества дълг всяка година", каза той пред CNBC.

"Реакцията на финансовите пазари към Grexit-а е по-трудно да се предскаже, както и способността на Европейската централна банка (ЕЦБ) за овладяване на риска от зараза", заяви Уилсън.

"Най-вероятно инструментите, които властите, и по-специално ЕЦБ, имат, биха били достатъчно за овладяване на заразата, но може и да не бъдат", изтъкна той.

Уилсън заяви, че според Moody’s една криза в Гърция не би трябвало да предизвика събитие от ранга на фалита на Lehman Brothers в САЩ, което се смята, че постави началото на световната финансова криза през 2008 г., която пък предшества дълговата криза в еврозоната.

"Ние смятаме, че икономиката на еврозоната, нейната финансова система и капацитета на властите са в много по-добро състояние от 2012 г., така че не би трябвало да има такова събитие, но не е изключено.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още