IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се затруднява с плащането на пенсиите

Според правителството има технически проблем, но според запознати източници на пенсионните фондове не им достигат пари

08:44 | 01.05.15 г. 16
Автор - снимка
Редактор
Гърция се затруднява с плащането на пенсиите

Гръцкото правителство не успя да изплати всички пенсии в четвъртък. Плащанията към около 2 млн. пенсионери бяха отложени по “технически причини”, съобщава CNBC.

Пенсионери в Атина цял ден чакаха пред клоновете на  National Bank of Greece, която обслужва по-голямата част от пенсионните плащания.

Управляващите имат проблеми с изплащането на пенсиите и заплатите в публичния сектор от февруари, тъй като още не са постигнали споразумение с кредиторите за реформите в страната. Така договорените 7,2 млрд. евро по удължената спасителна програма не могат да бъдат отблокирани.

Във вторник основният държавен пенсионен фонд IKA отложи плащането на пенсиите с почти 8 часа. Фондът, който е на загуба, зависи от бюджетната субсидия, за да изпълнява задълженията си към пенсионерите.

Димитрис Стратулис, зам.-министър по социалната сигурност, коментира, че има технически проблем с междубанковата система за плащанията, заради което е и забавянето. Опасенията са обаче, че не става въпрос за никаква техническа засечка.

Според запознати източници на държавните пенсионни фондове още във вторник не са им достигали около 100 млн. евро. Според слуховете в сряда е имало постъпления от порядъка на 500 млн. евро, а 300 млн. евро е трябвало да бъдат разплатени в четвъртък.

Междувременно Атина “размрази” преговорите с европейските власти и Международния валутен фонд (МВФ), тъй като Гърция разчита само на собствени ресурси, за да се финансира, а те са пред изчерпване. Ликвидната преса стана особено тежка този месец заради свиването на паричните резерви и резкия спад на данъчните приходи.

През миналата седмица правителството нареди на държавните предприятия, общините, болниците и университетите да предадат своите парични резерви на централната банка. Трансферите обаче се бавят, защото някои кметове и мениджъри на институции не са склонни толкова лесно да се простят с парите на институциите и предприятията, които управляват.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
iceto
преди 8 години
в частта, че износът ни за Гърция не е сериозен си в голяма грешка. А на всичкото отгоре сме и с положително салдо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 26 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Доколкото знам, през 2014 г. бюджетната субсидия за НОИ е около 5 млрд. За социал разходите са над 1 млрд. Чудя се кога нашите пенсионна и социална системи ще се издънят. Гръцките слабо ме засягат. Само доколкото от тях влиза нещо у нас чрез гастарбайтерите. Износът ни за Гърция също не е сериозен, така че няма какво да мисля покупателната им способност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 4
gabarduk
преди 8 години
това рано или късно и у нас ще се случи ако не се променят нещата. въпрос на време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 29 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Все още имат много активи за продан щом се затрудняват. Стойността на активите е доста по-голяма от стойността на дълговете им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 5
shpono
преди 8 години
Споменах сополанковците и ти се припозна в думите ми :))).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 8
abdul
преди 8 години
Ами много просто - първо ще им промият мозъците, после ще ги острижат и накрая - кланица.... европейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 28 rate down comment 4
system_foult
преди 8 години
Всъщност никой не иска да им сипва нищо и са я закъсали доста.Почти бях сигурен че Алексис ще играе докрай и ще сътворят някоя глупост но сега не съм сигурен.Напуснат ли кораба ги чакат гладни акули и ще ги разкостят тотално.Ще клекнат или ще спретнат референдум с който да си избършат *** ако тръгнат да вършат щуротии.Живеем в интересни времена и съм любопитен да видя развръзката.Края е ясен не се знае само пътя към него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 6
abdul
преди 8 години
Не виждаш? Не виждаш, че мине се немине 2 седмици и им сипят в копанката малко евро ли? Никой няма да фалира. Няма фалити в днешни дни. Ако след лимон брадърс банките бяха too big to fail, представи си какво е това с гърция. Тук цялата работа е как да се обясни евроинфлацията и моралния риск за европейците. За всичко останало има евро :-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
Рано или късно в Гърция ще се стигне до забавяне на плащанията, намаления на пенсиите и заплатите на държавните служители. За съжаление това намаление няма да се отрази добре на икономиката, защото намалява покупателната способност но населението като цяло. Държавните служители и пенсионерите в Гърция са доста народ. А когато намалява производството, намаляват и данъците, които държавата събира, а безработицата нараства още повече. По този начин спиралата се затваря - по-малко данъци, следователно по-малко пенсии и заплати за "държавните" до момента на тотален колапс на икономиката. Лично аз не виждам какво може да спре този процес. Моментът за фалит на Гърция беше тотално изпуснат. Това трябваше да стане много по-рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 20
ASTIN
преди 8 години
Скоро и у нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още