IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се затруднява с плащането на пенсиите

Според правителството има технически проблем, но според запознати източници на пенсионните фондове не им достигат пари

08:44 | 01.05.15 г. 16
Автор - снимка
Редактор
Гърция се затруднява с плащането на пенсиите

Гръцкото правителство не успя да изплати всички пенсии в четвъртък. Плащанията към около 2 млн. пенсионери бяха отложени по “технически причини”, съобщава CNBC.

Пенсионери в Атина цял ден чакаха пред клоновете на  National Bank of Greece, която обслужва по-голямата част от пенсионните плащания.

Управляващите имат проблеми с изплащането на пенсиите и заплатите в публичния сектор от февруари, тъй като още не са постигнали споразумение с кредиторите за реформите в страната. Така договорените 7,2 млрд. евро по удължената спасителна програма не могат да бъдат отблокирани.

Във вторник основният държавен пенсионен фонд IKA отложи плащането на пенсиите с почти 8 часа. Фондът, който е на загуба, зависи от бюджетната субсидия, за да изпълнява задълженията си към пенсионерите.

Димитрис Стратулис, зам.-министър по социалната сигурност, коментира, че има технически проблем с междубанковата система за плащанията, заради което е и забавянето. Опасенията са обаче, че не става въпрос за никаква техническа засечка.

Според запознати източници на държавните пенсионни фондове още във вторник не са им достигали около 100 млн. евро. Според слуховете в сряда е имало постъпления от порядъка на 500 млн. евро, а 300 млн. евро е трябвало да бъдат разплатени в четвъртък.

Междувременно Атина “размрази” преговорите с европейските власти и Международния валутен фонд (МВФ), тъй като Гърция разчита само на собствени ресурси, за да се финансира, а те са пред изчерпване. Ликвидната преса стана особено тежка този месец заради свиването на паричните резерви и резкия спад на данъчните приходи.

През миналата седмица правителството нареди на държавните предприятия, общините, болниците и университетите да предадат своите парични резерви на централната банка. Трансферите обаче се бавят, защото някои кметове и мениджъри на институции не са склонни толкова лесно да се простят с парите на институциите и предприятията, които управляват.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 21
nobel
преди 9 години
Та какъв каза че ти е бизнеса сополанко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 3
Jorkata
преди 9 години
Всеки момент маляките ще ревнат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 3
driverf1
преди 9 години
О.....,гърците май ще клекнат много преди 12 май.....,когато ще трябва да се превеждат пари към МВФ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 11
shpono
преди 9 години
Вчера едни форумни сополанковци, сравняваха пенсиите в Гърция и в България, е да ама трябва и да можеш да си я вземеш :)).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 54 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Тежко е когато реалността се срещне с популистките обещания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още