IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ отново повиши спешната помощ за гръцките банки

Темпът на теглене на депозити от гръцките банки е намалял тройно през март спрямо февруари

17:02 | 29.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) е увеличила спешното финансиране на гръцките банки, което показва, че тегленето на депозити вероятно се ускорява на фона на забавянето на преговорите за спасителния план на страната, предава DPA.

ЕЦБ е повишила тавана на механизма за спешна ликвидна помощ, известен със съкращението ELA (от Emergency Liquidity Assistance), с около 1,4 млрд. евро до 76,9 млрд. евро в сряда, твърдят източници, запознати с решението.

Седмица по-рано централната банка отново повиши този обем с около 1,5 млрд. евро до 75,5 млрд. евро.

От февруари насам ЕЦБ, която всяка седмица преразглежда отпусканата сума, подпомага гръцките банки само по линия на ELA.

С новите средства гръцките кредитори сега разполагат с буфер от около 3 млрд. евро, посочва източникът. Седмичните вливания на спешна ликвидна помощ имат за цел да покрият отлива на депозити, като буферите на ликвидност се поддържат на ниво от около 3 млрд. евро, за да дадат време на Bank of Greece и ЕЦБ да реагират в случай на спешност.
Междувременно ЕЦБ вече не приема за гаранции гръцките държавни облигации. Така директният канал на гръцките банки до свежите пари на банката във Франкфурт бе отрязан.

Заради все още нерешената дългова криза в последните дни много гърци изтеглят парите си от банките. В последните седмици отливът на капитали обаче се забавя. От февруари до март банковите депозити са се свили с 2,5 млрд. евро до 145 млрд. евро, както става ясно от данни на ЕЦБ. През февруари отливът спрямо предния месец бе за 7,8 млрд. евро.

Темата за дълговете на Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Не е само ОББ... само не знам в момента българските клонове на гръцки банки колко са оголени. Да не се окаже, че от централните гръцки офиси са изтеглили повечето кинти от българските клонове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
lilivan
преди 8 години
Б както винаги с най-актуалните статии. И то чиста информация, без манипулации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
lilivan
преди 8 години
а в Б-ия кои са гръцките банки?не беше ли ОББ 100% гръцка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още