IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия няма да участва в "Турски поток"

Строителството на газопровода на територията на Сърбия е невъзможно, коментира президентът на страната Томислав Николич

12:28 | 08.05.15 г. 19
Сърбия няма да участва в "Турски поток"

В Белград смятат, че строителството на продължението на „Турски поток“ през територията на Сърбия е невъзможно, пише руската агенция „Интерфакс“. Тя цитира думите на сръбския президент Томислав Николич, според когото Сърбия не може да получава газ по новото направление.

От агенцията припомнят, че в началото на април сръбският посланик в Москва Славенко Терзич каза, че страната му е заинтересувана от участие в „Турски поток“, но този въпрос не е на дневен ред. Решението на Русия да се откаже от „Южен поток“ постави Сърбия в сложна ситуация в енергийната сфера, коментира още той.

Припомняме, че Сърбия беше многократно сочена като поддръжник на проекта „Турски поток“. Представители на страната бяха поканени на срещата в унгарската столица Будапеща, където беше обсъдена ситуацията около новите планове на Русия. На тези разговори България не беше поканена, но по-късно стана ясно, че представители на Европейската комисия са присъствали като наблюдатели.

В Будапеща пет държави – Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Унгария, заявиха готовността си да строят „Турски поток“, коментираха в началото на април руските медии. Малко по-късно и от „Газпром“ бяха категорични, че ще преговарят именно с тези държави за удължението на новия газопровод, прибавяйки към сметките си и Австрия.

Изненадващо сега Николич обаче не вижда начин за реализацията на проекта. Нещо повече – в интервюто си за „Интерфакс“ той посочва още, че когато страната стане член на ЕС, ще изпълни своите задължения и ще се присъедини към санкциите срещу Русия.

„Изложили сме на всички европейски официални лица нашата позиция, че в момента не сме съгласни с въведените против Русия санкции“, каза той и допълва, че на този етап отношенията с Москва не са спънка по европейския път на Сърбия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Да, това прави и на мен впечатление-има значение, дали Сърбия е в Турски поток, колкото има значение дали ЮАР ще участва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Абе къв Турски поток в Сърбия бре?!!! Кой ще го пусне през Албания? Опс, пардон! През Македония! (То се това де... хаха!)Турски поток затова е Турски, щото е до Турция. После - който иска, да си го кара накъдето си иска и да си го кръщава както му е кеф. Руснаците само могат да дават газ и евентуално кредити на мераклиите да слагат тръби. Ето напр. Гърция - иска да строи, еми да строи! От Газпром - газ на корем и кредити, ако решат гърците да строят тръба. После ако някой иска, от Гърция нанататък - пак така! Ако на някой му потрябва руски газ, знае от къде да си го потърси. Ако пък не му трябва - здраве! Начи не му трябва... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
Все още има ли съмнения кои са най губещите в случая, освен разбира се България, която през последния четвърт век губи винаги и по всички линии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Arr
преди 9 години
А пък Европейска Гърция ще участва и в Танап и в Турски Поток! а ние сме хем газов хъб и хем търсим финансиране да се вържем към съседите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
"От досегашните изявления на руската страна е ясно, че до края на 2016 година ще бъде построена първата тръба по проекта, която ще доставя природен газ само за Турция."Мухахаххаааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
С кого подписа? На къде да потече? Ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 16
mavericos
преди 9 години
Вече дори Сърбите се присмиват на идиотщината на Путин... цял свят видя що за *** е ... само промитите последователи на БКП не са го осъзнали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 17
mavericos
преди 9 години
Колко *** всъщност си ти ? Чие влияние е по-силно и активно демонстирано ? Това на Русия в Сърбия или други ? Сърбия е автономна страна , която се стреми да извърви европейския си път към присъединяване към ЕС , а не към Русия, нали !? Само, че такива *** като теб обвиняват и папата , заради грешките и идиотщината на един руски диктатор като Путин... ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Унгарците? А стига бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 22
STRAHO
преди 9 години
Нищо изненадващо не виждам в позицията на Сърбия! Тази страна , както и България и Македония се държи от САЩ с един и същи КОЗ. Мисля, че тук ключа за загадката трябва да се търси в МАЛЦИНСТВАТА. Ако сърбите , българите или македонците не слушат, ще последват кървави кланета в резултат на граждански войни. Много пъти съм споменавал тук че ролята на НПО-тата и в България се свежда точно към отглеждането и засилването на малцинствата и отслабване на ролята на основния етнос. Всички предполагам знаете кои етноси биха се използвали в тези страни. За Сърбия специално иде реч за отцепване на Воеводина в случай на непослушание. Очаквам скоро и Македония да се откаже от проекта. Там ще бъде окуражено албанското малцинство. :) Такива са нашите приятели от САЩ ! :)))) Има една стара стратегия на "моркова и тоягата". От нея САЩ прилагат в Балканските страни само "тоягата". Тия аборигени от този раьон, дори морков без моркова ще КЛЕКНАТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още