IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата експозиция в държавни облигации е сред рисковете за португалските банки

Необходимо е да се обърне внимание на въздействието на евентуален рязък обрат в нагласите на пазара, смята Португалската централна банка

11:19 | 28.05.15 г.
Голямата експозиция в държавни облигации е сред рисковете за португалските банки

Португалските банки имат висока експозиция в държавни облигации и в сектора на недвижимите имоти, което представлява потенциален риск за финансовата стабилност, заяви централната банка на страната във вторник.

През 2014 г. португалските банки са държали облигации на правителството, еквивалентни на 8,3% от своите активи в сравнение със 7,5% през 2013 г, предава Ройтерс.

Централната банка на Португалия заяви в последния си доклад за финансова стабилност, че е важно да се насочи вниманието към "експозициите на финансовия сектор в държавен дълг и в сектора на недвижимите имоти, които остават високи".

Регулаторът предупреди, че е необходимо да се "обърне внимание на въздействието на евентуален рязък обрат в нагласите на пазара" към дългови пазари.

В доклада си институцията посочи, че въпреки че програмата за изкупуване на активи на Европейската централна банка намалява вероятността от такава промяна в посоката на дълговите пазари, експозицията на местните кредитори към държавните облигации "в момента придобива особено значение".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още