fallback

Диселблум: Напредъкът в преговорите с Гърция е недостатъчен

Нашето заключение е, че не сме стигнали достатъчно далеч в преговорите, заяви председателят на Еврогрупата

21:48 | 02.06.15 г. 11

Напредъкът в преговорите с Гърция за реформите, които да се приложат, с цел деблокиране на жизненоважно финансиране за нейната икономика, е "недостатъчен", заяви днес председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум, цитиран от АFP.

Постигнат е напредък, но това наистина е недостатъчно, каза Диселблум, който е и министър на финансите на Холандия. Той посочи това в интервю за холандската телевизия RTL.

Ние не сме стигнали достатъчно далеч в преговорите, това е нашето заключение, отбеляза Диселблум и добави, че "времето притиска", предава БТА.

По-рано днес говорител на Европейската комисия (EK) заяви, че е твърде рано да се говори за споразумение между Гърция и Международния валутен фонд МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и ЕK.

Преди това гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че неговото правителство е представило "миналата нощ цялостен план" на международните кредитори. Преговорите се водят от няколко месеца и се отнасят до условията за предоставяне на последния транш в размер на 7,2 млрд. евро от спасителната помощ за страната.

Международните кредитори искат от Атина реформи, които според някои ще влязат в противоречие с предизборните обещания на Ципрас, който оглавява правителство на радикалната левица СИРИЗА.

Диселблум изтъкна, че ако институциите са готови да направят компромиси за типа мерки, които да се приложат, не може да става дума да се поставя под въпрос обхватът на реформите.

Ръководителите на ЕЦБ Марио Драги и на МВФ Кристин Лагард обсъдиха снощи в Берлин с германската канцлерка Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обща позиция за дълговата криза на Гърция, която е на ръба на неплатежоспособността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:23 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още