IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас контрира ултиматума на кредиторите

Гърция изпрати изчерпателен план за реформи, заяви гръцкият премиер

13:47 | 02.06.15 г. 37
Автор - снимка
Създател
Ципрас контрира ултиматума на кредиторите

Ново развитие в спора за гръцката дългова криза. По данни на правителството в Атина то е изпратило през изминалата нощ на своите кредитори изчерпателно предложение за реформи.

„През изминалата нощ пратихме изчерпателен план“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след края на правителственото заседание в Атина. Същевременно той призова европейските лидери да приемат плана, за да бъде сключено дългоочакваното споразумение, предаде Ройтерс.

„Ние представихме реалистичен план за излизане на Гърция от кризата. Реалистичен план, чието приемане от институциите, нашите кредитори и наши партньори в Европа, ще отбележи края на сценария за разделение в Европа", заяви пред журналисти Ципрас.

"Ние не очакваме от тях да представят предложение, Гърция представя план - сега е ясно, че решението дали те искат да приемат реалността... решението остава в политическото  ръководство на Европа".

По този начин Ципрас прехвърли отново отговорността за нерешавания от месеци спор към кредиторите. Според различни спекулации в медиите след среднощната среща в Берлин между германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард и президента на Европейската централна банка Марио Драги, кредиторите са дали „последно предложение“ към Атина, за да помогнат за постигането на пробив в блокираните преговори. Според изявление на германския правителствен говорител всички участници в срещата в Берлин се обещали да работят много интензивно за намиране на решение за Гърция. 

По-рано гръцкото правителство отхвърли решително предложението от Берлин. Правителството няма „да приема каквито и да е било ултиматуми и натиск“ от кредиторите, заяви в Twitter вицепремиерът Янис Драгасакис. Гръцкото общество и икономика не можели да понесат нови тежки мерки, пояснява вицепремиерът в друг туит. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 14 rate down comment 7
Pivoley
преди 8 години
И да имат и да нямат все тая. Фактът е че Сириза отива към победа в тези преговори, а евробюрократите даже и не се усещат, че как ще влезнат в поредния гръцки капан, опитвайки се за пореден път да заметат проблема под килима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 12 rate down comment 6
SS-23
преди 8 години
Откога ПРОСЯЦИТЕ имат право да ПОСТАВЯТ УСЛОВИЯ ???===Ами аз като гледам... то т.н. "инвеститори" просят пари от бедните гърчетата ... за обратното - нямам такива впечатления! ха ха ха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 19 rate down comment 3
benasipro
преди 8 години
Eврото е +2% днес, май ще клекнат на гърците или ще им дадат още 2-3 месеца.Самарас защо не оправи Гърция, нали беше послушен ??Варуфакис е бил съветник на Папандреу 2009, така че знае за какво иде реч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Гърция има пари но умишлено не ги събира за да и свалят лихвата - Общата стойност на старите и новите задължения към данъчните служби е над 77 милиарда евро'' - http://darikfinance.bg/***/115205/%C3%FA%F0%F6%E8%FF+%E5+%E2%FA%E2+%E2%FA%F2%F0%E5%F8%E5%ED+%E1%E0%ED%EA%F0%F3%F2 прекрасно го разбирам проф. Стиглиц - ''От икономическа гледна точка решението на СИРИЗА да спре мерките за икономии в Гърция е абсолютно правилно, коментира пред Bloomberg носителят на Нобелова награда за икономика, проф. Джоузеф Стиглиц'' - http://darikfinance.bg/***/115051#comments Икономическият мързел се измерва с количеството работно време и количеството произведени стоки и услуги. Гъркът изработва на година средно над 2000 часа. Германците и французите - под 1500 (вж. в."Капитал daily" 20.08.2013 г.). От гледна точка на този критерий гъркът е доста по-работлив от германеца и французина... - http://avtorski.pogled.info/article/61912/Za-papagalite-i-gratskiya-marzel
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Правя си изследвания дали става въпрос за психопатии или ционизъм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Какво кара човек да вярва ,че като убие неверник ще отиде в рая с 7 жени За ционизма има малко обяснение - казаното от Мойсей в книга Второзаконие глава 23 стих 20 съкратено /Втор.23:20/ - ''на чужденец давай с лихва......'' но пропускат - /Втор.27:26/ Христос ни изкупи от клетвата на закона/Втор.27:26/ ,като стана заради нас клетва(защото писано е :''проклет е всеки който виси на дърво''/Галатяните 3:13/Сложно е за обяснение но фактите са ,че така не може да се продължава - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199Историята и науката доказа ,че лихвата е зло ,и не съм съгласен с някои изречения в книгиТЕ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Най-хубавото е ,че психопатите се откриват лесно с ядрено магнитен резонанс към 5 до 7 минута - http://***.youtube.com/watch?v=TWrqR_-04Uw но при политици и банкери е опасно защото обричат милиони на смъртНевробиологът добре обяснява - http://megavselena.bg/nevrobiologyt-koyto-razbra-che-e-psihopat/В Уикипедия за психопат има две определения -1) поразителна липса на съпричастност, липса на загриженост за другите хора, възприемане на другите хора просто като предмети2)човек който няма съвест
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 15 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Явно не се чувстват просяци.Да не се окаже изведнъж, както едно време, че имат да вземат, включително и от нас. Щото и това е било, а гърците са доста бързи и ефективни, когато имат да вземат, за разлика от когато требва да дават... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 14 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
E , ами нали видиш от лакомия докъде може да се докараш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 16 rate down comment 5
dr.5rov
преди 8 години
Средно статистическия грък да има богатство 114000?, а германеца 78 000 ? по данни от изследване от 2010. Ще им извиват ръцете на гъците докато не ги направят достатъчно бедни и едва тогава ще говорят за отписване на дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още