IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас контрира ултиматума на кредиторите

Гърция изпрати изчерпателен план за реформи, заяви гръцкият премиер

13:47 | 02.06.15 г. 37
Автор - снимка
Създател
Ципрас контрира ултиматума на кредиторите

Ново развитие в спора за гръцката дългова криза. По данни на правителството в Атина то е изпратило през изминалата нощ на своите кредитори изчерпателно предложение за реформи.

„През изминалата нощ пратихме изчерпателен план“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след края на правителственото заседание в Атина. Същевременно той призова европейските лидери да приемат плана, за да бъде сключено дългоочакваното споразумение, предаде Ройтерс.

„Ние представихме реалистичен план за излизане на Гърция от кризата. Реалистичен план, чието приемане от институциите, нашите кредитори и наши партньори в Европа, ще отбележи края на сценария за разделение в Европа", заяви пред журналисти Ципрас.

"Ние не очакваме от тях да представят предложение, Гърция представя план - сега е ясно, че решението дали те искат да приемат реалността... решението остава в политическото  ръководство на Европа".

По този начин Ципрас прехвърли отново отговорността за нерешавания от месеци спор към кредиторите. Според различни спекулации в медиите след среднощната среща в Берлин между германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард и президента на Европейската централна банка Марио Драги, кредиторите са дали „последно предложение“ към Атина, за да помогнат за постигането на пробив в блокираните преговори. Според изявление на германския правителствен говорител всички участници в срещата в Берлин се обещали да работят много интензивно за намиране на решение за Гърция. 

По-рано гръцкото правителство отхвърли решително предложението от Берлин. Правителството няма „да приема каквито и да е било ултиматуми и натиск“ от кредиторите, заяви в Twitter вицепремиерът Янис Драгасакис. Гръцкото общество и икономика не можели да понесат нови тежки мерки, пояснява вицепремиерът в друг туит. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Да де , ама със Сириза няма да стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 21 rate down comment 3
dr.5rov
преди 8 години
Дълг се отписва когато няма какво повече да се вземе от длъжника, а от гъците има много какво да се вземе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Хак да им е !!! На всички алчни банкови *** от цял свят !!!Народът е казал ...преди да налапат да са мерили отзад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
Лихвата ако ще -1% да им я направят с тази икономика и администрация нямат начин да платят дълга без да взимат нов дълг...демек никак.---Ами що не го отпишат тоя дълг, като искат да запазят европа-та ?сам го каза - дълга е практически НЕ изплащаем! Тогава, какво се опъват "инвеститорите" и не погледнат реалността в очите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 21 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
И що не излизат статии как Оланд, докато прави нощни рандевута с двете харпии и другите двама лемури, за да решава казуса с гръцкия дълг, не спира да мисли по въпроса как, с какво и кога може да върне дължимите от Франция 2.5 трлн. по същата схема като Гърция. Че да сподели мосюто колко държавни чиновници мисли да съкрати във Франция, колко да ореже пенсиите, и най-важното - колко дълго мисли, че ще е жив, ако тръгне на такива реформи? Пък след това да участва в среднощни комитетчета по извиване на ръце на несимпатични гръцки управници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 16 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 8 години
***, ти някога в Гърция ходил ли си? Колко търци познаваш? Щото за разлика от нас, гръцките магазини са заредени основно с гръцки стоки. Може би и само по това да си приличаме с тях - и нашите продават доста гръцки стоки. Аз обаче там не съм видял нищо българско, освен камиони със суров, току-що отсечен дървен материал.Как ли намират време да ги произведат между узото и сиртакито, които според теб основно им запълват времето, когато не спят?Аз имам в офиса гръцки мебели, които след 23 години още са като нови - дали не са ги правили тайно в България? хахаха...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Аз прекрасно го разбирам проф. Стиглиц - ''От икономическа гледна точка решението на СИРИЗА да спре мерките за икономии в Гърция е абсолютно правилно, коментира пред Bloomberg носителят на Нобелова награда за икономика, проф. Джоузеф Стиглиц'' - http://darikfinance.bg/***/115051#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 11
Атанасио
преди 8 години
Икономическият мързел се измерва с количеството работно време и количеството произведени стоки и услуги. Гъркът изработва на година средно над 2000 часа. Германците и французите - под 1500 (вж. в."Капитал daily" 20.08.2013 г.). От гледна точка на този критерий гъркът е доста по-работлив от германеца и французина... - http://avtorski.pogled.info/article/61912/Za-papagalite-i-gratskiya-marzelhttps://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM:GRC:FRA&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Гърция има пари но умишлено не ги събира - Общата стойност на старите и новите задължения към данъчните служби е над 77 милиарда евро'' - http://darikfinance.bg/***/115205/%C3%FA%F0%F6%E8%FF+%E5+%E2%FA%E2+%E2%FA%F2%F0%E5%F8%E5%ED+%E1%E0%ED%EA%F0%F3%F2 От икономическа гледна точка решението на СИРИЗА да спре мерките за икономии в Гърция е абсолютно правилно, коментира пред Bloomberg носителят на Нобелова награда за икономика, проф. Джоузеф Стиглиц. - http://darikfinance.bg/***/115051#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 8
needtoknowmore
преди 8 години
Големи фантасмагории говориш, това само някой с никаква икономическа мисъл може да го говори - тук говоря за всичко, което си писал.А по темата, кога ще чакаме реконтрата и да се свършва с това мъчение наречено - "ДА НАКАРАМЕ ГЪРКА ДА ОТДЕЛИ ПОНЕ 1 ЧАС ЗА РАБОТА ВМЕСТО УЗО И СИРТАКИ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още