IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас контрира ултиматума на кредиторите

Гърция изпрати изчерпателен план за реформи, заяви гръцкият премиер

13:47 | 02.06.15 г. 37
Автор - снимка
Създател
Ципрас контрира ултиматума на кредиторите

Ново развитие в спора за гръцката дългова криза. По данни на правителството в Атина то е изпратило през изминалата нощ на своите кредитори изчерпателно предложение за реформи.

„През изминалата нощ пратихме изчерпателен план“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след края на правителственото заседание в Атина. Същевременно той призова европейските лидери да приемат плана, за да бъде сключено дългоочакваното споразумение, предаде Ройтерс.

„Ние представихме реалистичен план за излизане на Гърция от кризата. Реалистичен план, чието приемане от институциите, нашите кредитори и наши партньори в Европа, ще отбележи края на сценария за разделение в Европа", заяви пред журналисти Ципрас.

"Ние не очакваме от тях да представят предложение, Гърция представя план - сега е ясно, че решението дали те искат да приемат реалността... решението остава в политическото  ръководство на Европа".

По този начин Ципрас прехвърли отново отговорността за нерешавания от месеци спор към кредиторите. Според различни спекулации в медиите след среднощната среща в Берлин между германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард и президента на Европейската централна банка Марио Драги, кредиторите са дали „последно предложение“ към Атина, за да помогнат за постигането на пробив в блокираните преговори. Според изявление на германския правителствен говорител всички участници в срещата в Берлин се обещали да работят много интензивно за намиране на решение за Гърция. 

По-рано гръцкото правителство отхвърли решително предложението от Берлин. Правителството няма „да приема каквито и да е било ултиматуми и натиск“ от кредиторите, заяви в Twitter вицепремиерът Янис Драгасакис. Гръцкото общество и икономика не можели да понесат нови тежки мерки, пояснява вицепремиерът в друг туит. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 56 rate down comment 10
rover
преди 8 години
Спорът изобщо не е за лихвата. Европа се опитва да накара гърците да разберат, че не могат да продължават да живеят по социалистически с чужди пари. Това е. Просто и ясно. Гърците пък се опитват да убедят Европа, че те (гърците) по демократичен път са решили да живеят по този начин и всички останали са им длъжни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 7
deBill
преди 8 години
само не ми е ясно какво предлагаш да няма банки или да работят за бог да прости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 9
rover
преди 8 години
Цитирам ви нещо от "Капитан Михалис" на Никос Казандзакис.-Какво става, ако гърнето удари яйцето?-Ами, чупи се.А ако яйцето удари гърнето?.............Или ЕС ще ги остави да фалират, или ще ги влачи, докато гърците сами не изгонят Сириза. Това е моята прогноза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 31
Атанасио
преди 8 години
Основният спор е за лихвата тоест Гърция иска лихва до 0,2% и да си връща главницата постепенно и мисля ,че ще стане ако Европ.стабилизационен механизъм им даде пари с много ниска лихва Свалям им шапка на гръцките политици как се опълчиха на неилиберализма и по- точно на ционистите и т.н. финансови акули Описал съм за какво става въпрос - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Ционизма се крие повече зад САЩ - неолиберализъм във банкерството и т.н. дерегулации на финансовият капитализъм казано общо Лихвата води косвено или пряко до войни ,убийства и самоубийства ,и Силвио Гезел още 1918год. е писал до немски вестник,че ако се запази финан.система до 25год. ще стане война и става - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199Историята и науката доказа ,че лихвата е зло ,и не съм съгласен с някои изречения в книгиТЕ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 6
Jorkata
преди 8 години
Реално погледнато Европа така и така се е навела и се е огъзила - що па да не се възползват? Поговорката си е много правилна: Не е луд тоя дето яде баницата, а тоя, дето му я дава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 9
Оня
преди 8 години
Гръцка наглост! Казват им върнете парите, а те това е ултиматум и натиск, не е приемливо! ХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още