IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как би изглеждал eдин капиталов контрол в Гърция?

Bloomberg дава отговорите на често задавани въпроси за финансовото бъдеще на Атина

15:53 | 01.06.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как би изглеждал eдин капиталов контрол в Гърция?

Четиримесечният сблъсък между Гърция и кредиторите относно условията по спасителния план за страната взе жертви – банките. Предвид рекордния темп по изтегляне на депозити от гръцките банки спешната ликвидна помощ (ELA) на Европейската централна банка (ЕЦБ) в размер на повече от 80 млрд. евро е от ключово значение за средиземноморската страна. Ако Изпълнителния съвет (ИС) на ЕЦБ ограничи ELA, на Гърция може да се наложи да наложи капиталов контрол – с други думи таван на сумите, които хората могат да теглят от банките, пише Bloomberg.

Капиталовият контрол ще трябва да бъде въведен от правителството. От Атина многократно заявиха, че нямат планове за такива ограничения. През миналата седмица обаче Deutsche Bank оцени на 40% възможността такива мерки да влязат в сила.

Ето някои отговори на често задавани въпроси, които Bloomberg е изготвил след разговори с икономисти и анализатори:

Как ще работи контролът върху капитала?

Ще бъде болезнено.

Никой не знае каква е спецификата за Гърция. За модел обаче може да се ползва това, което се случи преди две години в Кипър. Тегленията от банкомат бяха с таван от 300 евро на човек на ден. Трансферите от над 5 000 евро в чужбина бяха предмет на одобрение от специална комисия. Фирмите се нуждаеха от специални платежни нареждания за трансфери от над 200 хил. евро. Родителите не можеха да изпращат на децата си, учещи в чужбина повече от 5 000 евро на всяко тримесечие. Кипърците, пътуващи в чужбина, можеха да носят не повече от 1 000 евро с тях. Прекратяването на срочните депозити бе забранено, докато плащанията с кредитни и дебитни карти бяха с таван от 5 000 евро. Чекове не можеше да се осребряват.

Как може да бъде въведен капиталовият контрол?

Елементът на изненада помага. Контролът върху капитала в Кипър започна с налагането на дълъг неработен период за банките между 16 март и 28 март 2013 г. „Банковата ваканция“ даде време на страната да преговаря за споразумение с колегите си от еврозоната и Международния валутен фонд. Банките отвориха отново с приетите вече ограничения. В ход бе и план за рекапитализация на финансовата система на страната, който включваше налагането на загуби по депозитите.

Колко дълго може да е в сила капиталовият контрол?

Няма диапазон. Кипър запази контрола в продължение на две години, въпреки че той трябваше да бъде временна извънредна мярка. Лимитите по сделките постепенно се облекчаваха през двугодишния период, преди контролът да бъде премахнат напълно през април 2015 г. Опитът от други страни, включително Исландия, показва, че след като влезе в сила, капиталовият контрол може да се отмени само постепенно с изминаването на дълъг период от време. През тази седмица се очаква правителството на Исландия да представи законопроект за премахване на капиталовия контрол, въведен през 2008 г.

Какви други ефекти може да има върху страната вследствие на капиталовия контрол?

Той ще спечели време. Ако бъде наложен, той може да даде на Гърция глътка въздух, за да сключи сделка с кредиторите в периода на „банковата ваканция“, макар и при по-висока цена. Таванът на корпоративните сделки и тегленето на депозити ще засегне продажбите на дребно, туризма, промишлеността, вноса и почти всеки друг сектор на икономическа дейност.

Какво може да предизвика капиталовият контрол?

Голяма част от обезпечението, което гръцките банки залагат срещу ELA, са държавно гарантирани облигации и правителствени държавни ценни книжа. Пропускане на плащането на дълга или блокиране на преговорите по спасителната програмата най-вероятно ще накара централните банкери от еврозоната да заключат, че тези гаранции вече не отговарят на условията за спешно финансиране. Освен това ЕЦБ може да наложи много висока отстъпка от номиналната стойност по гръцкото обезпечение, като по този начин определи максимален потенциален таван на ELA.

Какво се случва след пропускане на плащане по дълга?

Гуверньорите вероятно ще дадат на Гърция много кратък срок да постигне сделка с кредиторите и да възстанови платежоспособността си, а оттам и платежоспособността на банките си, каквото се случи в Кипър. Алтернативата е ИС на ЕЦБ да реши да прекрати незабавно ELA, провокирайки по този начин незабавно налагане на продължителни проверки на капиталовите потоци в страната.

Има ли други възможности пред Гърция?

Не съвсем. Правителството би могло да си позволи налагане на максимално допустим таван на ELA, като в подобен случай за броени дни няма да останат пари в гръцката финансова система. Пълното изчерпване на ELA ще накара Гърция да излезе от еврозоната, тъй като нито една икономика не може да функционира без ликвидност. Дори ако правителството планира да напусне валутния блок, капиталовият контрол все още ще има смисъл, тъй като ще даде време на Атина да се „пренастрои“ към новата си валута.

Законен ли е капиталовият контрол?

В много редки случаи. Въпреки че свободното движение на капитали е един от четирите основни принципи на Европейския съюз, са възможни ограничения по "строги условия от съображения за обществен ред или обществена сигурност". Европейската комисия позволи на Кипър да го направи, аргументирайки се със значителен риск "за пълна дестабилизация на финансовата система".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Преди 1год. в Италия имаше интересно предложение - всяка покупка над 20 евро да става само с банкова карта и на пръв поглед идеята е много добра само ако се сложи таван на комисионните на банките за всяка транзакция иначе това ще е поредното ограбване и мисля ,че ЕК въведе таван на таксите Отделно трябва таван на печалбите и заплатите на банките защото се спасиха с парите на данъкоплатците тоест би трябвало да са в затвора а те се подиграват като си раздават милиони - http://***.banker.bg/?Channel=3&Category=77&Article=502043Базел-3 е недостатъчен и трябва 33% собствен капитал тоест банките да си намалят печалбите и заплатите и постепенно да стигнат 33% Не може да се продължава по този начин и се надявам,че финансовата олигархия го осъзнава макар ,че като гледам какво са намислили може и да не го осъзнават защото инфлацията ще причини намаляване на покупателната способност както и увеличението на лихватаХванаха се мрежите си и сами доказаха ,че системата не работи меко казано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
И аз се питам защо не направиха като Кипър макар ,че е малко по-различно ''Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци'' - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgoveteФиатните пари - банкирането с частичен резерв се крепи на вяра и доверие ,че 15% няма да си изтеглят парите и затова прилича отива към Понци схема(финансова пирамида)У нас парите са 10 млрд.лв. а влоговете са над 60 млрд. тоест ако почне да се тегли ще има за 15% ако да имат 20% ликвидностЗа мен нещата са ясни - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 ,и ако трябва световна банкова ваканция защото положението е страшно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 8 години
"свободното движение на капитали е един от четирите основни принципи на Европейския съюз" Нима ЕС ще наруши за пореден път основополагащите си принципи ?Ако Гърция преди това напусне ЕС - няма дя се смята за нарушение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 8 години
пробвай на български, че доста неграмотно пишеш на английски ... дано ме чуеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
..."за пълна дестабилизация на финансовата система", "too big to fail"? Again? :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
Tyrista
преди 8 години
There will be capital control in Greece... soon and for sure...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Tyrista
преди 8 години
There will be capital control in Greece... soon and for sure...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още