IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последна оферта на кредиторите към Атина

Меркел, Оланд, Юнкер, Драги и Лагард обсъдиха на среднощна среща в Берлин дълговата криза с Гърция

10:12 | 02.06.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Среднощната среща в Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Среднощната среща в Берлин. Снимка: Ройтерс

Последни плащания, последни предложения, последни преговори. Гърция стана свидетел на доста такива. Ако се вярва на гръцкото правителство и информацията, която то разпространи през последните няколко месеца, страната щеше да банкрутира отдавна. Но едно нещо изглежда е вярно: преговорите между Атина и нейните кредитори са в решаващ кръг.

В късните вечерни часове на понеделника – в 21:30 часа централноевропейско време (22:30 часа българско време - бел. ред.), ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард и президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги пристигнаха изненадващо в Берлин. Заедно с Ангела Меркел, Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер те започнаха да търсят в сградата на федералното канцлерство приемливо предложение за Гърция, което от една страна да отвори пътя за по-нататъшни реформи, а от друга страна – да предостави възможността за допълнителна финансова помощ, предава DPA. 



Все още се работи над документа на Тройката за Атина, твърди източник от преговорния екип късно вечерта в понеделник. Документът ще има за цел да бъде последното предложение за Гърция, но само въз основата на текущата, втора програма с нейните строги условия. Става въпрос за метода Take-it-or-leave-it („вземи го или го остави“). С това Тройката се надява, че ще „опре пистолет в главата на гърците“.

До каква степен това е сериозно, знаят само участващите в преговорите. Едно нещо е очевидно – времето приключва. В края на юни приключва съществуващата втора програма. Ако тройката не е дала дотогава своето позволение за допълнителни плащания на помощи, то за Атина няма да има повече средства. Страната е заплашена дори от напускане на еврозоната. Всичко това изглежда като ултиматум от страна на кредиторите към правителството на Алексис Ципрас.

Според Die Welt на срещата, която е продължила около два часа и половина, не е присъствал гръцкият премиер Алексис Ципрас, който в Атина е очаквал телефонно обаждане. Но според дипломатически източник такова обаждане така и не е имало.

Петимата лидери се уговориха да продължат много интензивно  работата в близките дни и да поддържат контакт както помежду си, така и с гръцкото правителство, съобщи кабинетът на Меркел.

За да не се стигне до крайни последици, кабинетът на Ципрас трябва да получи и одобрението на гръцкия парламент за по-нанатъшни реформи. А и не на последно място – одобрението на редица други парламенти, както и на Бундестага, за да се случат следващите плащания на помощи. А това няма да е лесно. Освен това се твърди, че канцлерът е искала темата за Гърция всъщност да не се обсъжда на Срещата на върха на Г-7 в края на седмицата в Елмау.

Според Die Welt е очевидно, че ангажираните в процеса лидери работят усърдно над намирането на решение. Ангела Меркел и Франсоа Оланд са поели инициативата за преговорите на професионалното ниво, тъй като вече имат сериозен опит. Редовно има разговори по телефона и с Ципрас, който в последно време давал сигнали, че е готов да отстъпи и по темата за пенсиите.

Досега гърците винаги изключваха допълнителните съкращения на пенсиите и не бяха готови да отложат масовото ранно пенсиониране. Сега Ципрас изглежда най-малко отворен да мисли по отношение на орязването на пенсиите, а може би дори за по-късна пенсионна възраст. Все пак обаче всичко е много несигурно. За такива решения Ципрас трябва да получи и съгласието на своята партия Сириза. А в нея има редица хардлайнери, които биха предпочели да напуснат еврозоната, отколкото да не се изпълнят предизборните обещания.  

Докато е вървяла срещата в Берлин, фракцията Лява платформа в правителствената партия СИРИЗА е излязла с призив към правителството да отхвърли всички ултиматуми и искания на кредиторите. Те предупреждават, че "тройката на империалистическите кредитори /ЕС,ЕЦБ,МВФ/ сега методично пристъпва към източване на ликвидността на гръцката икономика и се опитва отново да "върже ръцете и краката" на гръцкия народ и на страната с готвеното от тях споразумение, което вещаело още дълги години надзор и икономии". "И всичко това, за да може кредиторите да си получат парите до цент и еврозоната да избегне кризата", се казва в текста на Лявата платформа в СИРИЗА, цитиран от Vima. 

Нейните представители са разпространили документ, качен в интернет, в който позицията на въпросната фракция се споделяла и от министъра в кабинета Панайотис Лафазанис. Отбелязва се, че този текст се е появил, след като същият този министър е излязъл от правителственото съвещание, на което е било обсъждано по-нататъшното поведение на управляващите на преговорите с кредиторите. 

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Pivoley
преди 8 години
Верно е, ама преди това ще доизсмучат квото могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
rover
преди 8 години
Дългът е е едно на ръка. И 100% да бъде опростен, все тая.Даже и след това некой требе да ги рани гордите елини, щото они сами не могат. Лошата новина е, че нема таквизи мераклии.============================================Не е мое мнение. Преписах го и го лепнах тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Аз го разбирам проф. Стиглиц - ''От икономическа гледна точка решението на СИРИЗА да спре мерките за икономии в Гърция е абсолютно правилно, коментира пред Bloomberg носителят на Нобелова награда за икономика, проф. Джоузеф Стиглиц'' - http://darikfinance.bg/***/115051#comments Икономическият мързел се измерва с количеството работно време и количеството произведени стоки и услуги. Гъркът изработва на година средно над 2000 часа. Германците и французите - под 1500 (вж. в."Капитал daily" 20.08.2013 г.). От гледна точка на този критерий гъркът е доста по-работлив от германеца и французина... - http://avtorski.pogled.info/article/61912/Za-papagalite-i-gratskiya-marzel
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 0
d333
преди 8 години
И да им дадат последния транш от 7.2 млрд те ще ги изхарчат за вноски и отлагани плащания, плюс за заплати и пенсии и т.н. - максимум за 2-3 месеца. И после какво?.... После пак ще кажат: "Ми пак нямаме пари"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
d333
преди 8 години
И да им дадат последния транш от 7.2 млрд те ще ги изхарчат за вноски и отлагани плащания, плюс за заплати и пенсии и т.н. - максимум за 2-3 месеца. И после какво?.... После пак ще кажат: "Ми пак нямаме пари"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
крас
преди 8 години
Закритият формат на срещата без присъствието на ДЛЪЖНИКА дава основание да се направят няколко извода:1/ РЕШЕНИЕТО ДА НЕ СТАВА ДОСТОЯНИЕ НА ОСТАНАЛИТЕ ИЗПАДНАЛИ В СЪСТОЯНИЕТО НА ГЪРЦИЯ СТРАНИ ЧЛЕНКИ НА ЕС , защото примера може да е заразителен. 2/ Меркел е влезнала в правомощията на длъжника и се опитва да разпредели ПРЕДСТОЯЩАТА ПОМОЩ съразмерно между кредиторите -МВФ и ЕЦБ. 3/ ГЕРМАНИЯ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ И ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ ЖЕЛАЕ ДА СЕ РАЗБИЕ НАЛОЖЕНАТА ОТ НЕЯ В ЕВРОПА ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ, КОЯТО НАПЪЛНО Я УСТРОЙВА И ОТ КОЯТО ТЯ ЧЕРПИ ОБЛАГИ!Ако процеса на разпад не обхване и други държави от еврозоната ГЕРМАНИЯ е готова да плати с ПОДКРЕПАТА на МВФ и ЕЦБ цената на следващия спасителен транш за Гърция. Това разбира се ще стане за сметка на орязване на останалите държави от ЕС.УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ ИТАЛИЯ И ИСПАНИЯ СЪЩО ЩЕ ПОЖЕЛАЯТ ДА ЦОЦАТ ОТ ВИМЕТО ОТ КОЕТО СЕ КЪРМЯТ ГЪРЦИТЕ. Тогава плана Меркел ще е истинско фиаско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 1
Bobacho
преди 8 години
Това за империалистическите кредитори ми напълни душата. Не го бях чувал от околко 25 години,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 8 години
Нищо неешават тези клоуни, но все пак, нека писането на глупости започне сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 6
Nathan
преди 8 години
,,Става въпрос за метода Take-it-or-leave-it" Не ми е известно да съществува подобен метод, нито в правото, нито във финансите. Аз виждам у читатаелите 0 интерес към поредните ,,окончателни/крайни преговори".Решението за Гърция е отдавна взето и то е да се помогне, а безкрайните преговори се водят единствено за да бъде показана ЕК като силната страна и да бъде спасен нейния авторитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още