fallback

Ципрас с предложение към европейските лидери за срещата в понеделник

Според правителството предложението включва взаимно изгодно споразумение, което ще сложи край на месеците преговори

15:51 | 21.06.15 г. 21

В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер гръцкият министър Алексис Ципрас е представил предложение за сделка във връзка с предстоящата утре среща за бъдещето на страната, съобщава Ройтерс.

"Министър-председателят представи пред трите лидери предложението на Гърция за взаимно изгодно споразумение, което ще предостави окончателно решение и няма да отлага повече справянето с проблема", съобщиха от кабинета на Ципрас.

По-рано днес Bloomberg съобщи, че гръцкият кабинет се е събрал, за да обсъди заедно с министър-председателя дали да направи компромис с предизборните си обещания, за да избегне дефолт.

За да задоволи исканията на кредиторите за мерки, възлизащи на 2,5% от брутния вътрешен продукт (БВП), Гърция обсъжда предложения, които включват облагане на компании с годишен нетен приход от повече от 500 000 евро и по-висок "налог за солидарност" за физически лица с приходи от повече от 30 000 евро годишно. Други червени линии в преговорите са нови данъци и премахването на квотите за ранно пенсиониране.

Месеците на преговори с кредиторите накараха банките да разчитат на финансиране от Европейската централна банка (ЕЦБ). Паникьосаните вложители са изтеглили повече от 30 млрд. евро от декември насам. Без сделка с Европейския съюз (ЕС) в понеделник, Гърция е изправена пред перспективата за капиталов контрол и „ужасен“ икономически упадък по думите на американския финансов министър Джейкуб Лю.

„Икономиите трябва да приключат“, заяви говорителят на правителството Габриел Сакеларидис след друга среща между Ципрас и гръцките преговарящи в събота. „Нужна е различна Европа, възможна е различна Европа.“

Междувременно обаче в навечерието на може би най-критичната среща на европейските лидери в понеделник гръцкият държавен министър Никос Папас заяви, че Гърция не се нуждае повече от помощ от Международния валутен фонд (МВФ), съобщава БТА.

Аз съм един от тези, които мислят, че МВФ не трябва да бъде в Европа. Надявам се да намерим решение без неговото участие, заяви Папас, който е близък на премиера Алексис Ципрас, пред гръцкия вестник "Етнос".

Той твърди, че Европа няма нужда от базираната във Вашингтон институция, чийто дневен ред, според него, изобщо не е европейски, и може да продължи без фонда и неговите пари. МВФ бе призован да спаси Гърция в края на 2009г. , когато затъналата в дългове страна не можеше повече да взима заеми от международните пазари. Участието на ЕС в огромния спасителен план, който трябваше да осигури 240 милиарда евро в заеми срещу драстични мерки за икономии и реформи, приключва в края на този месец, но подкрепата на МВФ трябваше да продължи до март 2016г.

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:56 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още