IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са причините Меркел да продължи да подкрепя Гърция?

Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната ще увеличи несигурността в най-лесно „запалимия“ регион в европа, пише FT

08:40 | 20.06.15 г. 18
Какви са причините Меркел да продължи да подкрепя Гърция?

В Берлин и в другите европейски столици политиците започнаха да мислят за утрешния ден. Може би „утрешният ден“ ще е след седмица, месец или година, а първата стъпка е играта на „кой е виновен“, ако гръцкото правителсвто реши да обяви фалит, пише в свой анализ Financial Times.

Втората стъпка е свързана с въпроса какво ще се случи след фалита – изход от еврозоната и евентуално от Европейския съюз (ЕС)? Ще се превърне ли Гърция в провалена държава? Или пък в опората на руския президент Владимир Путин на Балканите?

На фона на информационния водовъртеж има няколко добри причини, поради които германският канцлер Ангела Меркел и лидерите на държавите от еврозоната трябва да предизвикат Гърция. Не от чувство на самодоволство или пък като наказание или отмъщение, а защото преговорите не доведоха до намирането на добра алтернатива, пише изданието.

Премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас говореше хубави неща след победата си на изборите в началото на годината. Гърция се нуждаеше от дългови облекчения и кабинетът обеща да смаже клиентелизма, който трови политиката и икономиката на страната. Обективните наблюдатели пък отбелязаха добрата сделка: обещанията за радикално реформиране на държавните институции, обуздаване на олигарсите и удар по картелите, както и атака срещу корупцията в замяна на отписването на дългове.

Добрите намерения обаче отидоха на вятъра. Обещанията на управляващата партия СИРИЗА не доведоха доникъде и добрите намерения отидоха на вятъра. Обещанията на Кликите, картелите и олигарсите продължават да благоденстват, както и преди, а в преговорите с кредиторите си Атина демонстрира комбинация от арогантност, аматьорство и безсрамно користолюбие.

Изданието изключва заядливите аргументи, използвани от преговарящите по техническата част за точния размер на гръцкия първичен излишък или за необходимите съкращения с цел по-голяма устойчивост на пенсионната система. В анализа се посочва, че Ципрас се държи фундаменталистки и с други лидери и настоява за такова опрощаване на дългове, което да освободи Гърция от всички задължения по настоящата спасителна програма, както и да излезе от програмата, защото СИРИЗА отрича принципите на свободния пазар.

Не е изненадващо, че разходките из Берлинските политически коридори предизвикват все по-засилващо се обезсърчение. Посланието вече е, че съдбата на Гърция е в ръцете на собственото й правителство. Най-силните гласове се надигат – логично, от Християндемократическия съюз на Меркел, но и Германската социалдемократическа партия изглежда забрави за първоначалните си симпатии към СИРИЗА.

Хора от обкръжението на Меркел твърдят, че канцленрът на Германия е напълно готова да види как атина излиза от еврозоната. По този въпрос обаче тя има различия с финансовото министерство. Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле настоява, че първостепенен дълг на Германия е да осигури дългосрочно бъдеще на еврозоната с прилагане на правилата за всички членки.

Ангела Меркел обаче гледа от по-обща политическа перспектива. Тя внимава да не избухне и политически метеж, ако се отдалечи от линията на финансовия министър. И макар понякога това да се забравя, германският канцлер е лидер с голям опит в изкуството на самосъхранението.

СИРИЗА изглежда е решена да продължи да върви, докато не падне от ръба на скалата, пише още изданието. Партньорите на Гърция пък са уверени, че еврозоната би издържала шока от евентуалното излизане на Атина. Меркел обаче усеща по-проницателно от когото и да било нуждата Гърция да не бъде изоставяна.

Отвъд икономиката причините, които може би оказват влияние на лидера на Германия, са много. Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната ще увеличи несигурността в най-лесно „запалимия“ регион на континента, защото руският президент Владимир Путин, който вече насърчава нестабилността на Балканите, ще използва момента.

Позицията на Европа срещу руския реваншизъм също ще се отслаби. Ще се затрудни и контрола върху миграцията през Средиземно море, опитите за помиряването на двете половини на Кипър също биха стигнали задънена улица. Всичко това може би е по-важно от ефекта върху доверието на пазарите в дългосрочното бъдеще на еврозоната, пише изданието.

Това, което не дава на Меркел да спи през нощта, обаче е много по-малко осезаемо и много по-силно от всякаква твърдоглава пресметливост. Тя вероятно се разкъсва между собственото си убеждение, че е важно да се спазват правилата – с което се обяснява суровата и реакция срещу нахлуването на Русия в Източна Украйна, и изостреното усещане за европейската мисия на Германия.

Меркел гледа на себе си като пазител на европейското единство, особено откакто френското правителство на Франсоа Оланд се оттегли от съвместната лидерска роля и разби метафората за френско-германския мотор на региона. Ако Гърция напусне еврозоната и ЕС, това ще е исторически провал и признание за крехкостта на европейското начинание, сигнал за света, че процесът по дезинтеграция може да продължи.

Всичко около гръцката криза можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Ами то все на системи и изкуствено дишане може ли...пускай ги да плуват сами, ако оцелеят ,ок ше ги бъде ...ако не , те и така са скъп труп !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 0
system_foult
преди 8 години
Всички пропускате един съществен момент.Гърция има нужда от пари за да ПРОДЪЛЖИ да съществува в сегашния си вид,със сегашната си социална система която икономиката им не може да си позволи.Дори да им опростят всичко след 10 година пак ще са налапали бастуна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
Исландия им тегли една майна още докато опитаха да я ушият и нея .Млъкнаха като бити *** .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 24
ing5rov
преди 8 години
1.Европейските данъкоплатци така или иначе ще плащат и в двата случая.2.Изнудвач е не Ципрас , ами тия които са ушили за толкова години Гърция.3.Нормално е да си търси интереса,ти как би постъпил...4.Победата на Ципрас ще бъде един студен отрезвяващ душ за гадната пасмина лихвари , задушаваща света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 38 rate down comment 2
Sakamano
преди 8 години
Не знам какви са плановете на Меркел, но не вярвам да е толкова глупава, че да не си дава сметка за последиците, ако Европа отстъпи на гърците:1. Ципрас ще стане национален герой и ще се окопае здраво във властта, което значи, че европейските данъкоплатци още дълго ще плащаме за икономическите му недомислици.2. Всеки изнудвач, който постигне своето става два пъти по-алчен и по-нагъл и Ципрас няма да е изключение.3. Той ще продължи да търси близост с Москва и да се опитва да прокарва руски интереси - това си е в кръвта на всички ***.4. Победата на Ципрас ще има изключително деморализиращ ефект в други държави и ще даде зелена светлина на всякакви левичари и екстремисти, а в Европа ги има много и всеки от тях е гласовит като за десетима - вижте само в този форум какво става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 3
Patilan
преди 8 години
Не забравяй че Г-я влезна с измама и фалшификация в ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
"Нямат и аналог никоя държава не е засмуквала толкова с такава икономика."Тъй , де и аз туй питам ...как е станал номера,или излиза че май "насила "са им дали !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 4
system_foult
преди 8 години
Само за твое сведение дори и да искат да им дадат нещо след целия гръцки цирк то трябва да бъде одобрено от парламентите на останалите държави.Съмнявам се че Скандинавците ще дадат и пукнат петак защото парите са общи.Съмнявам се да го направят и дори Гърция да приеме сегашните условия.Съмнявам се дори и че еврото изобщо ще помръдне надолу.И без това американските концерни едва дишат а на Китайците едва ли ще им се понрави ново поскъпване.Най ,много Милкарския франк да се понапомпа *** и той е толкова завишен че вече си е балон а и с отрицателните лихви.....Ще излезнат комшиите за месец може би и после ще има театри.Удивлявам се на коментари колко хитри и горди били гърците.Егати хитроста....Нямат и аналог никоя държава не е засмуквала толкова с такава икономика.Аржентина дължеше два пъти по малко пари при 5 пъти по голямо население и 15 години не може да изплува...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още