IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас с предложение към европейските лидери за срещата в понеделник

Според правителството предложението включва взаимно изгодно споразумение, което ще сложи край на месеците преговори

15:51 | 21.06.15 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер гръцкият министър Алексис Ципрас е представил предложение за сделка във връзка с предстоящата утре среща за бъдещето на страната, съобщава Ройтерс.

"Министър-председателят представи пред трите лидери предложението на Гърция за взаимно изгодно споразумение, което ще предостави окончателно решение и няма да отлага повече справянето с проблема", съобщиха от кабинета на Ципрас.

По-рано днес Bloomberg съобщи, че гръцкият кабинет се е събрал, за да обсъди заедно с министър-председателя дали да направи компромис с предизборните си обещания, за да избегне дефолт.

За да задоволи исканията на кредиторите за мерки, възлизащи на 2,5% от брутния вътрешен продукт (БВП), Гърция обсъжда предложения, които включват облагане на компании с годишен нетен приход от повече от 500 000 евро и по-висок "налог за солидарност" за физически лица с приходи от повече от 30 000 евро годишно. Други червени линии в преговорите са нови данъци и премахването на квотите за ранно пенсиониране.

Месеците на преговори с кредиторите накараха банките да разчитат на финансиране от Европейската централна банка (ЕЦБ). Паникьосаните вложители са изтеглили повече от 30 млрд. евро от декември насам. Без сделка с Европейския съюз (ЕС) в понеделник, Гърция е изправена пред перспективата за капиталов контрол и „ужасен“ икономически упадък по думите на американския финансов министър Джейкуб Лю.

„Икономиите трябва да приключат“, заяви говорителят на правителството Габриел Сакеларидис след друга среща между Ципрас и гръцките преговарящи в събота. „Нужна е различна Европа, възможна е различна Европа.“

Междувременно обаче в навечерието на може би най-критичната среща на европейските лидери в понеделник гръцкият държавен министър Никос Папас заяви, че Гърция не се нуждае повече от помощ от Международния валутен фонд (МВФ), съобщава БТА.

Аз съм един от тези, които мислят, че МВФ не трябва да бъде в Европа. Надявам се да намерим решение без неговото участие, заяви Папас, който е близък на премиера Алексис Ципрас, пред гръцкия вестник "Етнос".

Той твърди, че Европа няма нужда от базираната във Вашингтон институция, чийто дневен ред, според него, изобщо не е европейски, и може да продължи без фонда и неговите пари. МВФ бе призован да спаси Гърция в края на 2009г. , когато затъналата в дългове страна не можеше повече да взима заеми от международните пазари. Участието на ЕС в огромния спасителен план, който трябваше да осигури 240 милиарда евро в заеми срещу драстични мерки за икономии и реформи, приключва в края на този месец, но подкрепата на МВФ трябваше да продължи до март 2016г.

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
DimitrovaG
преди 8 години
ок, твое мнение ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
ха-ха-ха - щях да падна от столът да се смея - наистина ли някой вярва, че Путин ще купува гръцки маслини, домати, пъпеши и лебеници със злато? :))))Няма такъв смях просто - че той Вова да не е ***, бе !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Междувременно и в Украйна става интересно.Петр Порошенко, действующий президент Украины, направил требование в Конституционный суд страны о возврате Виктору Януковичу почетного президентского звания. Накануне закон о лишении вступил в силу, который был принят Верховной Радой еще в феврале 2015 года.Прошу признать Закон Украины О лишении В.Януковича звания Президента Украины таким, который не отвечает Конституции Украины (является неконституционным), - сообщил Порошенко."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Междувременно и в Украйна става интересно." В интервью украинской радиостанции "Украинское радио. Первый канал" Президент Украины Петр Порошенко сделал сенсационное заявление:"Народ России и Украины это без сомнения единый славянский народ, который ни в коей мере не должен был воевать друг с другом. На сегодняшний день моя задача и цель состоят в том, чтобы устранить все разногласия между братскими народами, все исправить"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
"Огромната ликвидна криза в гръцката банкова система накара Алексис Ципрас да нареди печатане на драхми, но със златно покритие, осигурено от Руската централна банка, информират медиите на южната ни съседка.Ако в понеделник няма споразумение за гръцки дълг, се преминава на Вариант Б, който включва заливане на пазара с драхми от 1-ви юли. Банкнотите ще бъдат подсигурени от благородния метал, като междувременно Кремъл е готов да отпусне 6,7 млрд.евро на Атина, за да посрещне плащанията си към МВФ и Световната банка. За сметка на това Гърция се ангажира да изнесе над 80% от продукцията си на плодове, зеленчуци и стоки от аграрния сектор към Русия. Това първоначално споразумение ще е за период от 10 години, като и Китай е готов да участва под дадена форма във възстановяването на Гърция. На първо време две от държавните пристанища и 14 от летищата в страната са готови да бъдат спазарени с Пекин, информира Газета.Ру. " Ако това е истина ,очаквам с интерес отговора на Брюксел! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
lilivan
преди 8 години
..просто питам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
lilivan
преди 8 години
Виктория Тошкова,да нямате нещо общо с DimitrovaG регистрирана днес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
supertrader
преди 8 години
Просто в световната икономика бе допусната да се влее страна с много ниска база и изобилие на ресурса - човешки труд. Тя привлече инвестиции в небивал размер отбелязвайки икономически ръст който е непостижим за другите икономики. Но дали това е живата истина може да се провери единственно чрез спонтанен и изкуствен икономически ръст на изпомпваните откъм инвестиции икономики. Ако този ръст се окаже чисто инвестициионен вече към момента в Чайна икономически ръст няма да има а ще изпадне в дива икономическа депресия. Това е.Има лесен и ефективен начин на проверка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
lilivan
преди 8 години
-а ти като каква се изказавеш, мога да преценя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
''Къде се провалиха икономистите'' - Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също добре го казва - http://greentech-bg.net/?p=2147През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията. Ако си поставим цели, които укрепват човешкото и екологичното благополучие трябва да се научим да пестим, вместо да продължаваме да преследваме невъзможното безкрайно увеличение на БВП ''СИСТЕМАТА'' СЕ ПРОВАЛИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още