IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2018 г. Крим ще започне да се снабдява с газ от Русия

Новият газопровод ще преминава през Керченския залив и ще струва 20 млрд. рубли

14:07 | 23.06.15 г.
До 2018 г. Крим ще започне да се снабдява с газ от Русия

През първата половина на 2016 година ще започне строителството на газопровод от Краснодарския край до Крим, съобщи енергийният министър на републиката Сергей Егоров, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Плановете са до 2018 година полуостровът да бъде захранван с газ от Русия. Проектът на новия газопровод ще бъде изготвен през октомври-ноември 2015 година, допълни още Егоров.

Според изчисленията на този етап новата тръба трябва да мине през Керченския пролив и да захрани с газ Симферопол и Севастопол. Капацитетът ще бъде около 4 млрд. куб. метра природен газ годишно. Консумацията на Крим в този момент е наполовина – около 2 млрд. куб. метра.

Прогнозната цена на проекта е 20 млрд. рубли (367 млн. долара), като 14,3 млрд. рубли ще коства само трасето през пролива.

В момента Крим получава природен газ и електроенергия от Украйна. Плановете на Москва обаче са от 2019 година да приключи договорните отношения с Киев и да прекрати транзита през украинската територия.

Анализират се начини Крим да получава електроенергия от Русия – чрез далекопровод също през Керченския пролив. Очакванията са полуостровът да получава 800 мегаватчаса на денонощие през лятото на 2016 година. Собственото производство на Крим е в рамките на 180 – 190 мегаватчаса на денонощие. Дневното потребление е към 850 мегаватчаса на денонощие.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още