IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анулирана е днешната среща на високо равнище на ЕС за Гърция*

Очакваше се лидерите на страните членки да се срещнат, за да определят бъдещия курс по гръцкия въпрос

11:15 | 12.07.15 г. 132
Анулирана е днешната среща на високо равнище на ЕС за Гърция*

Анулирана е днешната среща на високо равнище на ЕС за Гърция, предадоха ДПА и АФП. 

Срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС е отменена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Той съобщи, че следобед ще се състои единствено заседание на ръководителите на държавите и правителствата от еврозоната, информира БТА.

По-рано тази седмица бе решено днес да бъде свикан Европейски съвет заради обстановката в Гърция. По думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, всички ръководители в ЕС следваше да вземат отношение, тъй като гръцката криза засяга и страни извън еврозоната, като България и Румъния.

Снощи еврогрупата се провали във взимането на решение за Гърция и отложи заседанието си за по-късно днес.
Еврогрупата засега е силно разединена как да се подходи спрямо Атина - дали да се преговаря по нов спасителен пакет, или да се осигури само хуманитарна помощ.

Държавите в еврозоната са разделени по темата дали да оставят Гърция в общия валутен съюз, или да гласуват за нейното изключване. По неофициална информация единствената държава, която е на неутрално становище, е Австрия.

Еврогрупата е много далече от компромис, предложенията на Гърция не са достатъчни, каза финландският министър на финансите Александер Стуб, цитиран от ТАСС.

"Срещата на високо равнище на ЕС е анулирана, срещата на високо равнище на еврозоната ще започне в 14:00 часа по Гринуич и ще продължи, докато приключим преговорите за Гърция", написа Туск в Туитър.

По-рано неофициално бе разпространен проект на Германия, който предвижда временното замразяване на членството на Гърция в еврозоната.

*Новината е актуализирана в 12.05 ч.

Темата за Гърция може да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

101
rate up comment 1 rate down comment 5
lilivan
преди 8 години
В тази тема не са важни общите приказки, а "залагането" на шанса какво ще се случиСамо 5 човека май се осмелиха да заложат, ще има ли споразумение или не (оставане на Гърция в ЕЗ или фалит)иначе от празни приказки боли глава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 4 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
85% са достатъчни за напускане на ЕЗ .Не знам дали се брои гласът на страната за която се отнася
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 0 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Аз защитавам Гърция само за едно - лихва до 0,1% а за останалото ще трябва да си платят защото над 50% сенчеста икономика е много и трябва да се научат ,и отделна тема е ,че всички трябва да платят равномерно и т.н. 36% кредити над 90 дена е проблем - 60млрд. при капит.адекватност 40млрд.Ако оставят банковата ваканция 6 месеца и почнат сериозни реформи може да се оправят като не изключвам Кипър-2 но по-добре като Ирландия 43% данък ако капитала се прехвърли което означава минимум 2год. контрол на капитала - да уточня ,че понятието банкова ваканция е много общо но ползите от него са много най-вече за сенчестата икономика която в Гърция е над 50% около 15млрд.евро не влизат във бюджета и още грубо толкова от офшорките Гърция има пари и кредиторите го знаят и Ципрас го призна ,че несъбираемоста на данъците е голяма и т.н, играят си на котка и мишка Ципрас иска да свали лихвата но онези знаят ,че ако реформира всичко ще има 5-6% бюдж.излишък и сега си играят на нерви кой ще остъпи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 2 rate down comment 9
lilivan
преди 8 години
96 IMRO,В разсъждението си не отчиташ Гърция какво би искала или не, от тях също зависи дали да излезе от ЕЗ или не.Те са в ЕЗ и имат глас там, без 100% гласове там май не могат са ги изгонят.- но има и други мръсни ходове и "механизми" в ЕС - не забравяйте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
97
rate up comment 2 rate down comment 5
lilivan
преди 8 години
значи,за залозите тук (който има смелостта да ги направи)не важат проценти,а както е при конните надбягвания - или губиш всичко, или печелиш много (зависи от броя гласували печеливши и сумата)- ама тук няма играчи, само чакате да прочетете нещо от пресата, дето ви лъже (в повечето случаи) :)))хайде, печелившите ще черпят поне по 1 бира :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
96
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Най-доброто за Гърция и ЕС и ЕЗ е да остане но без реформи може и да е оставят да глътне малко вода а не да се удавиНе помня кой го е казал (мисля ,че Гьоте) - човек вижда според знанията си и без да се хваля ще кажа ,че положението е страшно на световно ниво защото задлъжнялостта е голяма САЩ - 17,8трлн. БВП и 61 трилиона общ дълг - http://***.usdebtclock.org/#тоест 340% спрямо БВП колкото и в ЕС ,и държ.дълг не проблем - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-1758332851% от проблемите на света идват от лихвата и т.н. финан.спекулации и съм описал основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885Казано кратко - започва се от забрана на офшорките и т.н. регулации като 33% капит.адекватност и ликвидност и данък върху лихвите но може и с таван на печалбите и заплатите като Англия едно време 100% данък което ще накара индустриалният капитализъм да инвестират в енерг.ефективн. и т.н, а финансовият ще инвестират в ликвидност и капит.адекватност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
95
rate up comment 10 rate down comment 3
IMRO
преди 8 години
Новината на часа май е че ЕЗ иска от Гърция ПЪРВО да направи реформите, а ЧАК СЛЕД ТОВА ще се сключват каквито и да е споразумения за каквито и да е пари. Ако трябва да пунтирам иначе хубавия руски филм "Брюксел не вярва на сълзи".Както друг форумист отбеляза правилно: НАТО реши да укрепва отбранителните си рубежи в България, Румъния и Прибалтика, така че Гърция най-вероятно просто ще бъде жертвана и оставена да се справя сама с мизерията. Единственият проблем, който виждам тук е това, че са външна граница на Шенген, но той лесно може да се преодолее, като се "замрази" членството на Гърция там за "системно несправяне със задълженията" и се въведе граничен контрол с Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
94
rate up comment 12 rate down comment 5
prectical
преди 8 години
Гърция ще изгърми сериозно. САЩ се застраховаха и сложиха танкове при нас. Гърция може да бъде лесно неутрализирана след като е обградена от НАТО при неино евентуално излизане, още повече,че шеф на ЦРУ каза,че не вярват на гърците от години насам. Финсландия се осмели да тропне по масата и да заяви ,че повече не може да се продължава така. Браво на финландците. Франция ако иска Гърция е еврозоната,да си я спасява сама. Който е ял, пил и се веселил е време и да си плати!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
93
rate up comment 8 rate down comment 10
Stefan--L
преди 8 години
започна се разпада на еврогеиският хомосексуален съюз! Гърция не продаде суверинитета си както България ! Евала на гърците неискам да съм българин искам да съм Грък ! тук в българия ни управлява Местан чрез мутрата Борисов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
92
rate up comment 2 rate down comment 5
lilivan
преди 8 години
91 tonino,Който заложи по-рано, без да чака новини от пресата, има по-голям процент :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още