IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кошмарна нощ за Алексис Ципрас в Брюксел

Гръцкият премиер обаче получава неочаквана подкрепа от западни медии и социалната мрежа Twitter

01:38 | 13.07.15 г. 13
Кошмарна нощ за Алексис Ципрас в Брюксел

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е подложен на безпрецедентен натиск от страна на останалите държави в еврозоната по време на извънредната среща в Брюксел, посочват западни издания. Много от тях са категорични, че нощта се развива кошмарно за него и дори започват да му симпатизират и изказват своята подкрепа за страната.

Британското издание The Guardian пише на първата страница на своето хартиено издание, че Европа си отмъщава на гръцкия премиер. Германският Der Spiegel посочва, че част от предложенията са преднамерено унизителни за Гърция и описва исканията като „списък на ужасите”.

Испанският El Mundo пише, че Еврогрупата иска активите на Гърция в замяна на спасителната програма. Френският Liberation задава въпроса: „На какво си играе Германия?” от своята първа страница.

В социалната мрежа Twitter пък бързо се разпространява хаштагът #ThisIsACoup (Това е преврат – бел. ред) в подкрепа на Алексис Ципрас.

В същото време германският Build посочва, че гръцкият премиер няма много ходове и вероятно ще предложи нови избори на есен. Анализатори обаче вече коментираха, че това може да се окаже катастрофално за изпадналата във финансова безизходица Гърция. Така към икономическата криза ще се добави и политическа и изходът от тях ще е много труден. 

Друг вариант за Ципрас е да поиска от президента да сформира правителство на националното единство и така да прокара нужните реформи в парламента, пише още германското издание и допълва, че това е искане на Международния валутен фонд (МВФ). Според Kathimerini обаче Фондът отрича да е автор на тази идея. 

Преди срещата с останалите лидери от еврозоната гръцкият премиер коментира пред журналисти, че тази вечер може да бъде постигнато споразумение, ако всички страни го искат. Той допълни, че хората искат Европа обединена, а не разединена.

За Алексис Ципрас постигането на споразумение днес е много важно, защото по този начин ще успее да постигне подкрепа от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за гръцкия банков сектор. Две седмици в страната е обявена „банкова ваканция”, а банкоматите отпускат по 60 евро на ден за гръцките граждани. Въпреки това средствата в банките са на привършване и са нужни свежи средства.

В същото време обаче останалите лидери на държавите от валутния съюз сякаш предпочитат да изчакат първо прокарването на реформите в гръцкия парламент. Източник на АР посочва, че част от споровете между лидерите на еврозоната са свързани именно с подкрепата на ЕЦБ за гръцките банки и откога точно да започне тя. 

Досега лидерите на еврозоната прекъсват на два пъти срещата, започнала преди часове следобед в неделя, за консултации. В паузата отново има среща между лидерите на Франция Франсоа Оланд, на Германия Ангела Меркел, на Гърция Алексис Ципрас и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. По неофициална информация при предишното прекъсване четиримата са дискутирали възможността за временно излизане на Гърция от еврозоната

Според източник на руската агенция ТАСС дискусията е изключително емоционална. Туит на премиера на Малта Джоузеф Мускат дава надежда, че има известен прогрес на разговорите, но още има дълъг път.

 

Във видеосистемата на Европейската комисия е планирана пресконференция на председателя Жан-Клод Юнкер, но точен час все още не е обявен. Според латвийските представители срещата може да свърши между 3 и 5 часа централно европейско време (между 4 и 6 часа българско). 

 

Развитието на кризата можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
В този смисъл е "спасение", НО........Институциите винаги са имали сметка от " вечни длъжници" и винаги са правили и невъжможното да си осигурят !Ставаш кротък като агънце !:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 1
Sakamano
преди 8 години
Тоя Ципрас още малко мъченик ще го изкарат. Никой не му е виновен, че дойде на власт с обещания, които не може да изпълни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Ако алтернативата на 25% спад на БВП е 60-70% спад на БВП, за мен това си е истинско спасение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 7
tonino
преди 8 години
Да спаси ? От какво да ги спаси ? Това,ако е спасение,здраве му кажи....:))))Друг е въпроса дали Гърция заслужава да се правят някакви опити да бъде спасена......Имам предвид,че в този случай е по-добре да бъде оставена да фалира,защото и този "спасителен пояс", който им хвърлят си е от олово.....:))))Просто изключват животоподдържащитр системи и им спестяват мъките......Какъв е смисълът от удължаване на агонията ? Въпрос на време е.....Няма каквонда се заблуждаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
Какво означава, да бъде удавен или обесен? 90% от държавите в света на са членове на еврозоната и когато фалират на тях никой не им предлага никакви условия да ги спаси. Гърците поне имат алтернатива спрямо фалита! Условията естествено не са лесни, но са много по добри спрямо алтернативата за въвеждане на драхмата и спад с още 30-40% на БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 9
MZ/X
преди 8 години
В България за съжаление също трябваше да стане катастрофа за да започне приватизацията и за да разбере народа, че финансовата стабилност няма алтернатива. Явно на Балканите винаги се учим по по трудния начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 17
tonino
преди 8 години
Недемократичното е в избора,който се дава на Ципрас.......В прав текс го питат какво предпочита: да бъде удавен или да бъде обесен ?Кой е правилния отговор на този въпрос ?:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
ЕС и Еврозоната са доброволно поета загуба на суверенитет в името на изграждането на една по голяма и по силна икономическа зона. На който не му харесва няма никакъв проблем да излезе от ЕС и еврозоната. Тези организации не са нито СИВ, нито Варшавския договор, че да не може да се излезе от тях с едно решение на парламента на дадена държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
Нищо недемократично няма в това условията за еврозоната да се взимат с мнозинство на държавите в еврозоната. Ако на гърците не им харесват тези условия, никой не ги спира да излезат от еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 4
tonino
преди 8 години
Който сее ветрове,ще жъне бури !Кой е виновен,че Ципрас пропиля 5 месеца ? Имаше хиляди възможности да сключи много по-изгодно споразумение,но той не го направи и резултатът е налице.Сега май "Grexit"-а изглежда много по-добрия вариант за него. отколкото за Европа......:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още