IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция временно ще излезе от еврозоната, ако няма сделка?*

Атина има срок от три дни да приеме важни законодателни промени, за да стартират преговорите по третия спасителен план

22:14 | 12.07.15 г. 28
Гърция временно ще излезе от еврозоната, ако няма сделка?*

Приключи срещата на премиера на Гърция Алексис Ципрас с лидерите на Франция Франсоа Оланд и на Германия Ангела Меркел, предаде АР. На срещата, провела се в почивката на срещата на лидерите на еврозоната, присъства и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Официално няма подробности за разговорите на четиримата. Според британското издание The Guardian е била обсъдена възможността Гърция временно да излезе от еврозоната, ако не бъде постигнато споразумение по третата спасителна програма. Под временен изход се посочва срок от 5 години. 

Междувременно лидерите на еврозоната възобновиха срещата си и обсъждат варианти, подсказани им от заседанието на финансовите министри, приключило без решение малко по-рано днес. Източник на руската информационна агенция ТАСС в Брюксел съобщава за "емоционална" дискусия. "Липсва разбирателство, дискусията е крайно емоционална", коментира дипломат. 

Източник на АР пък посочва, че Атина ще се опита да постигне споразумение още тази вечер, за да избегне фалит на банки. 

Освен възможността Гърция временно да напусне еврозоната, лидерите разглеждат и създаването на независими приватизационен фонд, в който да бъдат прехвърлени държавни активи. Те ще бъдат приватизирани във времето, а със средствата ще бъдат покривани задълженията на страната, предаде ВВС.

Според информациите, разпространени досега, преди да започнат преговорите гръцкият парламент трябва да приеме ново законодателство, което да даде тласък на новите реформи – повишаване на ДДС и в областта на пенсионната система. Плановете, които Атина предложи, е унифициране на ставката на данъка до 23% за редица дейности, сред които за ресторантьорските услуги и кетъринга.

Страната трябва да подобри съдебната система и да гарантира независимостта на статистическата служба. Част от мерките като реформата в пенсионната система, унифициране на ДДС ставките, както и мерките в правосъдната система и стастистическия огран са приети от правителството на Ципрас, отбеляза Kathimerini. 

Гърция има срок до 15 юли да приеме тези законодателни промени. 

Страната загуби една от най-важните валути - доверието, коментира преди срещата германският канцлер Ангела Меркел. Вероятно и това е причината за тези кратки срокове и тежки изисквания към Атина. 

В същото време и финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю е "обнадежден" от данните за прогрес в преговорите, които се водят в Брюксел тази вечер, съобщава News on 6, позовавайки се на съобщение на финансовото министерство на САЩ. През седмицата Щатите призоваваха Гърция да остане в еврозоната, а и двете страна - Атина и страните от еврозоната, да направят нужните компромиси. 

Черновата на споразумението, до която се добраха журналистите в Брюксел, предвижда още третата спасителна програма за Гърция да бъде на стойност 86 млрд. евро или значително повече от предложените от самата Атина 53,3 млрд. евро. С тези средства Гърция очаква да покрие заемите си до 2018 година.

Гръцкото Katimerini посочва, че ако бъде постигнато споразумение, Гърция ще получи 7 млрд. евро още през юли и още 5 млрд. евро през август. 

Още преди началото на срещата Гърция получи подкрепа от Русия. Енергийният министър Александър Новак съобщи, че Москва ще подкрепи гръцката икономика с директни доставки на енергия, съобщи ТАСС. На този етап още няма дадени точни параметри относно вида, количество и финансирането на енергийните суровини, които Русия смята да предложи. Вероятно става въпрос за природен газ, петрол и въглища.

Преди дни анализатори се опасяваха, че поредната криза, която ще удари Атина, ще е липсата на доставки от природен газ. Обикновено „Газпром” очаква предплата на доставките на суровина и при липсата им ги спира, както това се случи с Украйна.

* Информацията е актуализирана към 23:20 часа. 

Развитието на кризата в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 0
Stefan--L
преди 8 години
Европа ще бъде разцепена на няколко части ! ще се разцепи и единната валута Европеиският съюз е създаден за да облагодетествува Германия Франция Холандия и Белгия а всички останали страни трябва да робуват като вземат заеми и след това ги връщат в петторен размер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
Sakamano
преди 8 години
На всички е ясно, че ако Гърция излезе от еврозоната, това няма да е само за 5 години. Преди да я приемат обратно ще трябва да покрие критериите от Маастрихт и този път всичко ще се гледа под лупа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
Какво означава ще влязат в БРИКС? БРИКС не е нищо друго освен едно вестникарско понятие на група държави, които последнио време срещат все по големи предизвикателства пред своето развитие. В БРИКС не може да се влиза или излиза по простата причина, че юридически не съществува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
На Гърция проблемът не са и дълговете! След първото и спасяване и опрощаване на част от дълговете, тежестта по обслужванто на дълга стана по ниска от тази в повече от 5 държави в ЕС.Проблемът на Гърция е, че много трудно могат да си настроят икономиката да работи при първичен бюджетен излишък, но все пак това беше постигнато миналата година при спад само от 25% на БВП. Алтернативата при фалит на Гърция е спад от 60-70% на БВП!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 13
Stefan--L
преди 8 години
Ако Гърция излезе от еврозоната това няма да е временно защото Гърците никога повече няма да искат да влязат в евро-швестерският -хомосексуален съюз те по скоро ще влязат в БРИКС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 14
Stefan--L
преди 8 години
Разпадът на ЕС е предсказан от Ванга ! След Гърция следващите са Португалия Испания Италия Австрия! Май е по добре да гледаме към БРИКС и ЩОКС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
"Освен възможността Гърция временно да напусне еврозоната, лидерите разглеждат и създаването на независими приватизационен фонд, в който да бъдат прехвърлени държавни активи. Те ще бъдат приватизирани "Това е истината за която никой не говореше умишлено 5 месеца - всички оплакваха гърците как нямало какво повече да направят . Идеята е активи за над 100 милиарда да бъдат приватизирани и все повече се убеждавам че това ще е най лесно с Grexit . 20 наближава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 2
Longin
преди 8 години
а някой предсказал ли е колко *** ще си?.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 4
Eon
преди 8 години
Ще видите какви ще са последствията от развръзката. Всичко е планирано отдавна и има цел. :)Някои хора тука се досетиха каква е. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 7
съни(тя)
преди 8 години
Точно!Преди 5 години трябваше да я оставят да фалира, да преструктурират дълговете й(не по начина им за спасяване на банките) срещу Реформи, не срещу луди съкращения, когато си в рецесия.Така длъжникът има шанс да си стъпи на краката, а кредиторът да получи голяма част от парите.Да даваш заеми на фалирал длъжник, което и днес се прави е идиотия или явна форма за открито заробване ... и идеята не е да се връща дълга!Съсипана икономика няма какво да даде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още