fallback

След рекордно дълги преговори – споразумението с Гърция е постигнато

По време на срещата гръцкият премиер Алексис Ципрас беше подложен на силен натиск от европейските партньори

10:03 | 13.07.15 г. 24

След повече от 15 часа преговори, което е рекорд в европейските институции, Гърция и еврозоната постигнаха споразумение. За това съобщи в социалната мрежа Twitter белгийският премиер Шарл Мишел само с една дума - "Споразумение".

Agreement

— Charles Michel (@CharlesMichel) July 13, 2015

Постигането на споразумение беше потвърдено и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който също в Twitter написа: "Срещата на върха на еврозоната постигна единодушно споразумение. Всички са готови за програма на ESM (Европейския механизъм за стабилност) за Гърция със сериозни реформи и финансова подкрепа."

EuroSummit has unanimously reached agreement. All ready to go for ESM programme for #Greece with serious reforms & financial support

— Donald Tusk (@eucopresident) July 13, 2015

Разговорите започнаха още следобед в неделя. Европейските партньори на страната поставиха тежки условия пред правителството на Алексис Ципрас. 

Основното, върху което се фокусираха и повечето западни медии, е срокът от три дни за гръцкото правителство да проведе ключови реформи в няколко сфери – в данъчната система за повишаване на ДДС за някои стоки и услуги, в пенсионната система, както и в съдебната система. Със закон трябва да се гарантира и независимостта на статистическата агенция в страната.

Все още няма подробности относно това какво е останало от първоначалното предложение на Еврогрупата. През цялата нощ обаче медиите предаваха, че Ципрас е подложен на безпрецедентен натиск, като са поискани почти неизпълними изисквания.

В последните часове критични бяха разговорите относно участието на Международния валутен фонд (МВФ) в следващите стъпки от спасителната програма за Гърция и създаването на приватизационен фонд, базиран в Люксембург, който да разпродаде държавни активи.

Според неофициална информация Ципрас е приел МВФ да продължи да участва в мерките, но вероятно има пробив по отношение на приватизационния фонд.

Гръцките банки са спасени, стана ясно още по време на преговорите. Според Kathimerini е записано, че секторът ще получи между 10 млрд. евро и 25 млрд. евро в рамките на седмица. Банките в страната са затворени в последните две седмици. 

Защо Германия се опитва да блокира възстановяването на Гърция, пък се пита икономистът Пол Кругман в своя блог в New York Times. Той определи, че исканията на еврозоната са „лудост”, а тиутовете под хаштага #ThisIsACoup имат право – това е опит за преврат и ограничаване на националния суверенитет.

През нощта туитовете с хаштаг #ThisIsACoup надхвърлят 300 хил.

Още за развитието на гръцката криза можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:45 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още