IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След рекордно дълги преговори – споразумението с Гърция е постигнато

По време на срещата гръцкият премиер Алексис Ципрас беше подложен на силен натиск от европейските партньори

10:03 | 13.07.15 г. 24
След рекордно дълги преговори – споразумението с Гърция е постигнато

След повече от 15 часа преговори, което е рекорд в европейските институции, Гърция и еврозоната постигнаха споразумение. За това съобщи в социалната мрежа Twitter белгийският премиер Шарл Мишел само с една дума - "Споразумение".

Постигането на споразумение беше потвърдено и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който също в Twitter написа: "Срещата на върха на еврозоната постигна единодушно споразумение. Всички са готови за програма на ESM (Европейския механизъм за стабилност) за Гърция със сериозни реформи и финансова подкрепа."

Разговорите започнаха още следобед в неделя. Европейските партньори на страната поставиха тежки условия пред правителството на Алексис Ципрас. 

Основното, върху което се фокусираха и повечето западни медии, е срокът от три дни за гръцкото правителство да проведе ключови реформи в няколко сфери – в данъчната система за повишаване на ДДС за някои стоки и услуги, в пенсионната система, както и в съдебната система. Със закон трябва да се гарантира и независимостта на статистическата агенция в страната.

Все още няма подробности относно това какво е останало от първоначалното предложение на Еврогрупата. През цялата нощ обаче медиите предаваха, че Ципрас е подложен на безпрецедентен натиск, като са поискани почти неизпълними изисквания.

В последните часове критични бяха разговорите относно участието на Международния валутен фонд (МВФ) в следващите стъпки от спасителната програма за Гърция и създаването на приватизационен фонд, базиран в Люксембург, който да разпродаде държавни активи.

Според неофициална информация Ципрас е приел МВФ да продължи да участва в мерките, но вероятно има пробив по отношение на приватизационния фонд.

Гръцките банки са спасени, стана ясно още по време на преговорите. Според Kathimerini е записано, че секторът ще получи между 10 млрд. евро и 25 млрд. евро в рамките на седмица. Банките в страната са затворени в последните две седмици. 

Защо Германия се опитва да блокира възстановяването на Гърция, пък се пита икономистът Пол Кругман в своя блог в New York Times. Той определи, че исканията на еврозоната са „лудост”, а тиутовете под хаштага #ThisIsACoup имат право – това е опит за преврат и ограничаване на националния суверенитет.

През нощта туитовете с хаштаг #ThisIsACoup надхвърлят 300 хил.

Още за развитието на гръцката криза можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Нагло - ненагло племе - тва е положението, тоя мач съм го играл и тряя да излезе лонга - не знам тука кви грексити мрексити сънувахте, но тва е палажението .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
Pazar
преди 8 години
Към No16; По въпроса за лихвите, което е като лебедова песен на Атанасио: Досегашните заеми - кучета ги яли, най-вероятно кредиторите ще трябва да преглътнат загуби, но за в бъдеще кой би дал пари на заем за някакви си 0.1% лихва? Ако тове а доходността на парите, с която трябва да се задоволят инвеститорите, може ли да си представите колко ще струват апартаментите и избщо недвижимата собственост? Лихвата е възнаграждение за отложената консумация на кредитодателите и застраховка за рисковете, а не както излиза от предложенията на Атанасио че е аритметичен коефициент за да може кредитополучателя да не се притеснява и да си живее добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 18 rate down comment 4
george353
преди 8 години
Супер нагло племе. Направиха комунизъм на чужд гръб, а сега пищят че ги изнасилват. Недай си боже ние да се изпикаем накриво, ще ни резнат пикалото и ще го развяват пред всички за назидание колко лоши сме били.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
И преди да го огласят така мераците за тези активи си бяха актуални. Всъчност това си беше цел за Германия още при набълбучването на Гърция с неизплатим дълг! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
Да се замислят тези които отписваха Гърция бързо бързо! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
"..... споразумението с Гърция е постигнато"Някой да се е съмнявал, че ЩЕ бъде постигнато !? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 1
smart-ass
преди 8 години
Принципно си прав. Отчитайки какви партии са мнозинство и каква им е доктрината. Но да не забравяме къде беше Ципураки преди 10тина дни - кампанията "Oxi", победоносното ликуване миналия понеделник. А виж къде е гръцкия премиер днес. Аз бих казал, че шансовете са 50/50. Сигурно на дебатите в парламента ще се "*** газ" и "дриска кръв" и ще се лее пропаганда, патриотични оди, анти-хитлеристка реторика, още типичен гръцки инатлък и на третия ден току виж клекнали. Аз лично мисля, че ще мине, но правителството и парламентарната група на Сириза ще се разцепи СЛЕД вота. И политическата кариера на Ципурко ще приключи. Тоест, за момента ще си затворят очите колкото само да одобри Европа паричките, а после правителството си отива и пак ще мъчат да правят измекярски номера както по старому.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
orchis
преди 8 години
Който е имал вземане даване с гърците знае , че след като се постигне споразумение, то просто става база за следващи преговори. С други думи, нищо не е свършило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Предложението е добро - http://***.dw.de/така-ли-ще-излезем-от-кризата/a-16195702Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/Бившият банкер го каза точно ''Реалният БВП ще трябва да нарасне повече от два пъти от прогнозираните равнища, за да може съотношението на държавния дълг към БВП първо да се стабилизира, а след това и да намалее'' но не споменава за лихвата и ето данни за разходите за лихва като % от държ.дълг - http://***.debtclocks.eu/eu-ranking-expenditure-on-interest-payments-in-percent-of-public-debt.htmlЕто БВП и дефицитите в ЕС - http://***.debtclocks.eu/select-an-eu-member-state.htmlДа вземем Италия - 3,52% по 2,154трлн. = 75млрд. а дефицита е 46 млрд. - просто се намалят % на лихвите и няма дефицитНЯМА ДРУГ НАЧИН ОСВЕН ЛИХВИТЕ ДА ПАДНАТ до 0,1% иначе трилионните дългове на Италия ,Франция ,Испания ще гръмнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Икономиката е инерционна система и се знае какво следва а това което най-интересно е ,че не може да има постоянен растеж - има таван и някои го подминаха отдавна Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group прекрасно обяснява как е растял БВП и дългът - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/САЩ - 17,8трлн. БВП и 61 трилиона общ дълг - http://***.usdebtclock.org/#тоест 340% спрямо БВП колкото и в ЕС ,и държ.дълг не проблем - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328Г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява прекрасно 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Повече тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още