IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИРИЗА ще е победител и в нови парламентарни избори?

Въпреки тежките решения на лидера Алексис Ципрас проучване показва, че партията увеличава популярността си

13:57 | 18.07.15 г. 1
<p>
	Алексис Ципрас представи новия си кабинет. Снимка:<em> &quot;Ройтерс&quot;</em></p>

Алексис Ципрас представи новия си кабинет. Снимка: "Ройтерс"

Все по-настойчиви са коментарите за предстоящи парламентарни избори в Гърция през есента. Премиерът на страната прие тежки условия, за да постигне ново споразумение за трета спасителна програма за южната ни съседка.

Това споразумение обаче беше посрещнато на нож вътре в собствената му партия. Именно тази съпротива повдига и въпросителните около бъдещето на правителството на Ципрас.

Проучване, цитирано от „Ройтерс”, обаче показва, че въпреки всички коментари за край на управлението на СИРИЗА, радикалната коалиция още е най-предпочината политическа формация в страната. Ако изборите бяха днес, СИРИЗА би привлякла 42,5% от гласоподавателите в страната.

За сравнение втората партия - опозиционната „Неа Демократиа” ще спечели едва 21,5% от гласовете на гърците.

Тези данни показват, че СИРИЗА реално увеличава преднината си пред останалите партии. На изборите през януари коалицията спечели малко над 36% от гласовете. За „Неа Демократиа” тогава гласуваха 27,8% от гърците.

Допълнително 70% от участвалите в допитването са заявили, че ще подкрепят и третата спасителна програма, стига тя да остави Гърция в еврозоната.

Това проучване може да даде допълнителна сила за премиера Алексис Ципрас. Вчера той направи ключови промени в кабинета си и се освободи от представителите на вътрешната си опозиция. Премиерът обаче не се изкуши да назначи технократи или представители на опозицията, за да си спечели повече подкрепа. Новият кабинет се закле по-рано днес.

Следващата седмица Ципрас ще трябва да придвижи още един пакет с тежки реформи и дотогава ще трябва да реши как да привлече отново депутатите от СИРИЗА, които не подкрепиха предложеното споразумение, постигнато след 17-часови преговори в Брюксел.

Междувременно лидерът на Potami Ставрос Теодоракис коментира, че предсрочни избори не е добър вариант за Гърция заради нестабилността и допълнителните разходи. В интервю за Der Spiegel лидерът на партията, която не участва в управлението, посочва, че в гръцкия парламент има достатъчно "европейско" мнозинство от 200 - 250 депутати. 

Potami е една от новите партии в парламента. На изборите в началото на годината тя спечели 6% от гласовете и 17 места в 300-местния парламент на Гърция. Преди дни Теодоракис коментира, че Гърция трябва да бъде доволна от това, което е получила на срещата в Брюксел, допълва ТАСС.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 6
Invcom
преди 8 години
Нормално хората разбраха че партията работи за тях и се бори до последно. Кога ще видим и ние БГ партия да се бори и да се налага така в Европарламента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още