IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строс-Кан: Сделката между Гърция и кредиторите е дълбоко вредна

Европа може да бъде покорена от нашия приятел и съюзник САЩ не след толкова дълго, написа в Twitter бившият шеф на МВФ

14:58 | 20.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Строс-Кан: Сделката между Гърция и кредиторите е дълбоко вредна

Бившият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан разкритикува последното споразумение между Гърция и нейните кредитори, определяйки го като "дълбоко вредно", пише WBP Online.

В своя акаунт в социалната мрежа Twitter Доминик Строс-Кан написа през уикенда туит, адресиран до "моите германски приятели", в който коментира постигнатата преди седмица сделка между останалото без пари гръцко правителство и кредитори – Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ.

Въпреки че Строс-Кан се съгласява, че споразумението за програма на стойност 86 млрд. евро за три години елиминира риска от Grexit, той също така казва, че "условията на споразумението обаче са тревожни за тези, които все още вярват в бъдещето на Европа".

"Това, което се случи през миналия уикенд бе за мен дълбоко вредно, ако не и още по-смъртоносен удар", коментира бившият шеф на МВФ.

Строс-Кан обвини европейските лидери, особено тези от Германия, че поставят на преден план политическите дивиденти вместо реалните проблеми, като по този начин рискуват единството на Европейския съюз.

"Политическите лидери изглежда искат да се възползват от възможността за идеологическа победа над крайнолявото правителство за сметка на фрагментирането на Съюза", каза той.

Бившият ръководител на МВФ също така посочи, че кредиторите на Гърция използват неефективни стратегии, насочени повече към наказването на ляво правителство, отколкото да се изгради общото бъдеще на Европа.

Доминик Строс-Кан предупреди, че ЕС не може да бъде изграден "просто чрез налагане на правила за добро управление", а само "чрез ​​демокрация и диалог; чрез разума, а не със сила".

В същото време бившият ръководител на Фонда предупреди европейците относно обособяването на нови разделения в техния съюз и възможността Европа да стане прекалено зависима от САЩ.

"Съюзът между няколко европейски страни, дори и воден от най-силните сред тях, ще бъде покорен от нашия приятел и съюзник САЩ в може би не толкова далечното бъдеще", пише той.

Какво коментира канцлерът на Германия Ангела Меркел относно евентуално облекчаване на гърцкия дълг вижте във видеото на Bloomberg

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Естествено е че Доминик е кремълски агент щом си позволява да мисли със собствената си глава( за това и сериозно си пати) ! Правилните политици и специалисти не мислят а само повтарят това което се казва от Вашингтон! Ние, простосмъртните от своя страна трябва да повтаряме това което ни казват те или техните агенти на влияние в съответната страна. Итогава всичко е ОК и хората са богати и щастливи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
Строс Кан го каза това още 2010 година и за това му спретнаха онова изнасилване с дебелата и грозна *** в САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
А що се отнася до покоряването от САЩ.. който държи тоягата, той командва парада, няма що да се лъжем. Единствената боеспособна армия в ЕС е британската и тя пък не е ясно колко е в ЕС. От тук нататък.. какво да си говорим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Добре де Строс-Кан.. що го не каза това ПРЕДИ референдума и преди Фалиракис да се оттегли от преговорите. Що не излезе и не каза "Варуфакис и Ципурата са прави, условията са непосилни" а сега намери да се из.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Доминик Строс Кан ли имаш предвид ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
IQ96
преди 8 години
Какъв американофоб, този е бабойоб, не като някой ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 11
dakl
преди 8 години
Интересно защо се обръща внимание на на този "американофоб", който очевидно е платено *** на Москва! Нали всички които искат да мислят с главите си са на заплата на Кремъл, а този най- паче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
"Съюзът между няколко европейски страни, дори и воден от най-силните сред тях, ще бъде покорен от нашия приятел и съюзник САЩ в може би не толкова далечното бъдеще", пише той.Хаха... Чичо плаши куче със салам! Те европейските политици поне от четвърт век за тази кауза работят, а подопечните им маймуни ударно ги избират. Нали това искат вкички - да отидат в Америка. Който не успее, Америка ще дойде при него и всички ще са щастливи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
iivanoff
преди 8 години
Няма страшно, няма нужда да настройваш маймуните от ЕС срещу САЩ/генерирайки чрез "Отклоняване на Вниманието", "Борба със Следствието"/, които и без това си "мислят", че щом САЩ са първата ЗОНА в света, то тя ще бъде и последната! А всъщност, САЩ Се контролират толкова добре и независимо, колкото всяка друга точка от света... и най-видимото доказателство за това, е че и те самита плащат за да ползват чужди пари... на ФЕД! :)))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още