IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания затяга контрола на тунела под Ламанша

Оплакванията на Лондон от бежанската вълна срещат малко съчувствие в Европа заради нежеланието на страната да е солидарна с други държави от ЕС

10:49 | 04.08.15 г. 32
<p>
	Френската полиция задържа група мигранти в района на входа на тунела под Ламанша.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Френската полиция задържа група мигранти в района на входа на тунела под Ламанша. Снимка: Ройтерс

Великобритания ще финансира изпращането на още 100 гранични служители в тунела под Ламанша заради миграционната криза в Кале, съобщава британският в. Guardian.

Операторът на тунела Eurotunnel съобщи, че само в неделя са регистрирани още 700 опита за нелегално преминаване през него. След съобщението външният министър на Великобритания Филип Хамънд обяви, че 100 служители от британската служба по граничен контрол ще работят в контролните зали на тунела.

Според Хамънд пикът на миграционната криза е бил през миналата седмица и от няколко дни насам опитите за нелегално преминаване на тунела намаляват. Той подчертава, че мерките за сътрудничество с френските власти вече дават ефект.

До петък ще бъде завършена и новата ограда в района на входа на тунела. Франция и Великобритания се надяват също така, че натискът върху превозвачите ще намалее, тъй като ще се разкрие и военна база, която да поеме забавените камиони при прекъсванията на движението в тунела.

Хамънд допълва, че Великобритания и Франция ще настояват Европейският съюз (ЕС) да възприеме по-твърд подход при връщането на мигрантите по родните им места.

Оплакванията на Великобритания от имигрантската вълна обаче срещат малко съчувствие в Европа. Някои държави от съюза трябва да се справят с десет пъти по-силна вълна от бежанци, пише FT.

Лондон избра да не се включи в схеата на ЕС за преместването на 40 хил. души от Гърция и Италия. Същевременно други държави, които също можеха да откажат да участват в схемата – като например Ирландия, се включиха в нея. Така само Великобритания, Унгария и Австрия отказаха да са солидарни с останалите държави за имигрантската вълна.

Плановете за по-висока и по-дълга ограда около входа на тунела под Ламанша пък накараха представител на Европейската комисия да се хване за главата, когато журналисти го попитаха какво мисли за това, отбелязва изданието.

Великобритания от години не проявява особена солидарност с ЕС по въпросите на миграцията. Германия приема най-много бежанци от всички държави в ЕС. Само от началото на тази година близо 180 хил. души са подали документи за убежище в страната. Ако тези темпове се задържат, до края на годината в страната вероятно ще пристигнат около 400 хил. души – най-големият брой от средата на 90-те, когато беше войната в бивша Югославия.

За сравнение, през цялата 2014 г. във Великобритания само 26 хил. души са поискали убежище, като от тях са одобрени молбите на едва 10 хил.

Германия като цяло избягва да коментира хаоса при тунела под Ламанша, предизвикан от Великобритания и Франция. Миналата седмица обаче вицеканцлерът Зигмар Габриел посети хостел в Северна Германия, в който са настанени бежанци при условия, напълно различни от тези на лагера в Кале, известен като „джунглата“. Той коментира, че провалът на Европа да се споразумее по политиката за бежанците е скандален. Според него още по-скандално е поведението на държавите от ЕС, които отказват да приемат търсещите убежище.

Германският в. Handelsblatt скоро писа, че „някога Великобритания приемаше всеки изгонен от целия свят, а сега се пази от новия поток бежанци“.

В Италия само през тази година са пристигнали над 90 хил. души от Близкия изток и Северна Африка. Очаква се до края на годината на кораби през Средиземно море в страната да пристигнат около 170 хил. души. Нееднократно Рим се обръщаше с молби за помощ към ЕС, включително и към Великобритания. Лондон единствено изпрати военен кораб, който да спасява хора в риск от удавяне.

Франция пък демонстрира желание да сътрудничи на Великобритания в борбата с кризата в Кале. Париж също така обвинява Рим, че не полага достатъчно усилия да издири нелегалните мигранти, които са се добрали до сушата и са тръгнали на северозапад.

Френската полиция всеки ден си играе на котка и мишка, преследвайки мигранти, успели да преминат френско-италианската граница. В резултат на бежанската вълна Париж възстанови и граничния контрол, който беше прекратен през 1995 г. заради Шенгенското споразумение. Проверяват се и почти всички влакове, идващи от Вентимиля.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

32
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
а бе...я напиши argumentum ad hominem в гугъл и попрочети що за стока са ти писанията:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Глупавите коментари друг ги пише, ама нейсе.да...преди това манталитета е бил цвете. Алеко е писал през 80те години на 20ти век, сигурно..."За държавата" е доста общо. Колкото е било лошо, толкова е и било и добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 8 години
не ми се четат глупави коментари на комунисти, факт е че тези 45 години са лоши за държавата и манталитета на хората тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
А относно икономическата част...Мави е прав-техниката ни...хубава-лоша...квато е била-така е била. Но е била на достатъчно ниво да лети до Луната. Остави хората-и сега можем да пратим някой, стига да можем да го обучим(не знам къде) и да има за какво да го пращаме(щото не виждам в момента смисъл). Ама това, че до преди 10тина години(може още да е така, не ми се рови из гугъл) само три държави в света имаха технологията да произвеждат храна за космонавти(астронавти, ако предпочиташ) е много показателно. Много неща е трябвало да се променят преди 89та, това надали има някой, който да го отрича, много грешки са били допуснати(включително лагерите, възродителният процес и т.н.), но да се отрича нещо, което е очевидно...кво да ти кажа-едва преди година-две достигнахме нивото на потребление от 88ма. И предвид ножицата между бедни и богати в момента, то имаме поне още толкова време да чакаме, ако няма никакви спънки напред, за да може масово хората да го усетят. Щото е било много гадно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Между другото...не оправдавам комунистите, но квото те са направили, са го правили и тия преди тях. Като кажеш А, кажи и Б, щото иначе много едностранчиво изглежда. Отделно-тия партизани във всяка друга европейска държава(до колкото ми е известно-без изключение) ги почитат като герои, викат им с красиви имена като "Съпротивата", само тука ги плюем. Що не идеш във Фанция да им кажеш кви *** са били тия камунези, дето са се били срещу нацистите? Не можеш...щото там се лежи в затвора за такива неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Е...сега, като преди 15-20 години им върнаха на хората земята ти що не ядеш български зеленчуци? Именно 60те и 70те са най-свободният период в НРБ. Сталин като се гътва и нещата почват да се олабват. Можеш да видиш кои години е бил отворен лагера Белене. И тия 200 години...дето ги споменаваш... Що не кажеш какво е било преди тия гадни камунези да вземат властта. Взимаха земята на хората(комасацията почва 23та), изпращаха ги по лагери(комунистите копират лагерите от "демократите" преди това...просто щото са тикали самите комунисти там-за тях са строени-например Св. Кирик), убиваха ги без съд(включително деца...често деца-айде, 6те ястребинчета ги остави настрана, ама дето с отрязаната глава на Вела Пеева бият партизанина Калпазанов, докато го разпитват...не ми звучи много демократично; та властта е имала навик да реже главите на комунистите и да ги набива я на пръчка я просто да ги оставя в центъра на селото за назидание. Говоря за 40те години на 20ти век, не за тъмните векове)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 8 години
обаче ме кефи как матрьошовците говорите за българите в 3то лице, радва ме че вече сте се отделили от нас, не мислиш ли че е време да се връщате във втората ви родината ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
А може и още една лодка трета ръка да ви дадат, та да плашите рускините, които плуват зад шамандурите на варненските плажове... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Ми летеха.... даже два пъти...!Ще видиме вие до къде ще полетите... хахаха... За сега борбата е да имате авиокомпания с два пътнически самолета под наем... Некога може и селскостопански самолети да си купите, а после, ако много слушкате и се трудите, може и два-три и бойни да ви дадат от НАТО да имате за парада на армията... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 8
Людени
преди 8 години
Мави *** и приятелчетата му били летели из космоса .... и до Месечинта .... сигурно !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още