IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция иска по-голямо сътрудничество в ЕС по проблема с бежанците

Страната е наводнена от имигранти – само за седмица на територията ѝ са влезли 21 хил. души

12:58 | 19.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция иска по-голямо сътрудничество в ЕС по проблема с бежанците

Проблемите с пристигащите имигранти в Гърция продължават да се разрастват и страната вече настоява за по-голямо сътрудничество в страните от ЕС по този казус, съобщава Ройтерс. Говорителят на гръцкото правителство Олга Геровасили посочи, че решението на проблема не е изграждането на огради, нито връщането на лодките, с които пристигат бежанците.

Припомняме, че по-рано тази седмица Унгария започна да строи огради по границата си в опит да спре наплива на имигранти в страната.

Само през миналата седмица в Гърция са влезли нови 21 хил. души, търсещи убежище. Голяма част от тях не планират да останат в изпадналата в тежка икономическа криза страна, а ще продължат към богатите европейски държави на север.

Въпреки това ситуацията в южната ни съседка е тревожна. От началото на годината над 160 хил. души са потърсили убежище в Гърция. Голяма част от бежанците са от Сирия и техните документи се обработват с приоритет, защото бягат от военен конфликт. Това обаче поражда напрежение сред останалите имигранти, пишат гръцки медии.

Основно бежанците се насочват към островите, близки с границата на Турция. За да намали натиска, правителството вече изпраща фериботи, за да превози част от имигрантите в други части на страната. Кораб, натоварен с към 2 хил. имигранти, тръгна тази сутрин от о. Кос към Солун, предаде гръцкото издание „Катимерини“.  Друг ферибот пък превозва имигранти от о. Лесбос към Кавала. 

Гърция няма необходимите финансови средства и инфраструктура, за да се справи с проблема с бежанците, коментира още Геровасили.

В началото на август ЕК одобри 2,4 млрд. евро, които ще бъдат разпределени до 2020 година, за финансиране на дейности като изграждане на защитни съоръжения, подобряване на капацитета на контролните органи и интеграция на бежанците в страните, засегнати от кризата. Гърция ще получи 473 млн. евро от този пакет. 

За България предвидените средства са 72 млн. евро. 

В галерията можете да откриете снимки от случващото се с бежанците в Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още