IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70% от гърците искат коалиционно управление на страната след изборите

Посланието поставя интересен акцент в предизборната кампания на фона на категоричното нежелание на СИРИЗА да се коалира

11:14 | 06.09.15 г. 3
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Малко над 70% от гърците подкрепят създаването на коалиционно правителство след изборите, насрочени за 20 септември. Това съобщава „Етнос”, като се позовава на проучване на Marc.

За самостоятелно управление на някоя от водещите две партии се обявяват общо по-малко от 20% от анкетираните – 5,9% за „Неа демократиа” и 14,3% за СИРИЗА.

Това добавя интересен акцент върху предизборната кампания в южната ни съседка. Общото управление е част от призивите на временния лидер на „Неа демократиа” – Евангелос Меймаракис. В своите послания към избирателите той яростно критикува опонентите си от СИРИЗА с мотива, че са поставили страната в тежко икономическо състояние, но посочва, че "Гърция е над всичко" и ще работи с партията за нов кабинет.

На идеята за коалиционен кабинет или управление на националното единство (под някаква форма) обаче категорично се противопоставя бившият премиер Алексис Ципрас, президент на СИРИЗА. Той отказва да се коалира с партии "от старата система", посочвайки и партията на Меймаракис като една от причините за кризата в Гърция.

В интервю за телевизионния канал „Скай” тази сутрин Алексис Ципрас не отстъпи от позицията си.

„Ако съм псевдократ, политически шарлатанин и ако съм разрушил страната само за шест месеца (каквито са обвиненията на Меймаракис - бел. ред), защо иска да работи с мен”, коментира лидерът на лявата СИРИЗА и посочи, че има дълбоки различия между програмите на двете партии.

В своето интервю Ципрас коментира още, че страната се нуждае от стабилност, предвид предстоящите тежки реформи и съкращения. Така той отново поиска пълен мандат за управление, посочвайки че „вече има повече опит и знае своите грешки”. 

Всъщност Ципрас е убеден, че която и партия да спечели - стабилно правителство ще има, позовавайки се на големия брой гласоподователи, които още не са решили как да гласуват (почти 20% според различните анкети - бел. ред.)

В интервю за "Скай" лидерът на "Потами" - бившият телевизионен журналист Ставрос Теодоракис, пък посочи, че "каквото и да стане на 21 септември Гърция трябва да има правителство". Неговата партия се бори за третото място в гръцкия парламент, заедно с формации като националистическата "Златна зора", комунистическата партия ККЕ и ПАСОК. 

По-късно днес Алексис Ципрас ще се върне в Солун, откъдето всъщност започна възходът на СИРИЗА – именно там партията представи своята управленска програма, за която днес опонентите й коментират, че не е изпълнила.

Говорителят на СИРИЗА Олга Геровасили обаче заяви, че 50% от мерките са факт.

Сега, по време на Солунския панаир, Алексис Ципрас ще представи своята обновена програма за управление. От неговите изявления досега става ясно, че с нов мандат СИРИЗА ще изпълнява записаното в подписаната трета програма за спасение на Гърция, но ще бъдат изготвени и мерки, които да смекчат удара, особено за фермерите, пенсионерите и бедните гърци.

Още за развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5roff
преди 8 години
абе на тебе какъв ти е точно проблема , щото явно не е малък .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още