IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Ирландия продължава да се разширява

Новите прогнози са за годишен ръст от 6%, с което страната ще стане най-бързо разрастващата се икономика в еврозоната

18:49 | 10.09.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ирландската икономика продължава да се разширява и през второто тримесечие благодарение на износа и инвестициите, което накара финансовият министър Майкъл Нунан да повиши прогнозата си за тази година, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 6,7% на годишна база, като темпът е бил 7,2% през първите три месеца на годината, съобщи националната статистическа служба в четвъртък. Средната прогноза на трима икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше, че икономиката ще се разшири с 5,1%.

Пред журналисти в Дъблин Нунан заяви, че по-евтиният петрол и стимулите на Европейската централна банка ще помогнат на икономиката да се разрасне с около 6% през тази година, което е по-бързо от предварителните прогнози от 4%. Това вероятно ще направи Ирландия най-бързо разрастващата се икономика в еврозоната през тази година. В четвъртък бе емитиран дълг за 1 млрд. евро чрез облигации с падеж през 2030 г. и средна доходност от 1,82%, като през юни пласираните държавни ценни книжа бяха с доходност от 2,22%.

Икономиката „продължава стабилно да се разраства“, пишат от Goodbody Stockbrokers, добавяйки, че тенденциите във вътрешното търсене са „особено впечатляващи“.

Страната може да си върне обратно рейтинга A сред трите основни рейтингови компании в петък, като Moody’s Investors Service вероятно ще повиши позицията с едно ниво до А3, твърди анализаторът от дъблинската Cantor Fitzgerald LP Раян МакГрат.

Нунан заяви, че съотношението на държавния дълг към БВП ще спадне под 100% до края на годината, което е с година по-рано от очакваното. То достигна пик от 123% през 2013 г., след като финансовата криза докара Ирландия до най-лошата рецесия в историята ѝ.

БВП се е повишил с 1,9% през второто тримесечие спрямо предишните три месеца, съобщи още националната статистическа служба. Разходите на домакинствата са нараснали с 0,4%, тези на правителството са спаднали с 0,7%, а бруто капиталообразуването отчита ръст от 19%. Износът се е увеличил с 5,4%, а вносът – с 6,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
и аз не съм се съмнявал ...http://***.financedublin.com/debtclock.phpGDP92.4598957%GNP108.0021119%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 8 години
Никога не съм се съмнявал в Ирланд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още