IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P повиши кредитния рейтинг на Ирландия до А+

Това е третото повишение за най-бързо растящата икономика на ЕС в рамките на 12 месеца

14:50 | 06.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P повиши кредитния рейтинг на Ирландия до А+

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) покачи кредитния рейтинг на Ирландия с една стъпка до А+. Това е третото повишение за най-бързо растящата икономика на Европейския съюз за последните 12 месеца и възнаграждение за намаляването на дълга и бюджетния дефицит с по-бързи от очакваното темпове, пише Ройтерс.

S&P е първата от трите водещи международни рейтигтови агенции, която върна кредитния рейтинг на Ирландия до А през юни, като през декември 2014 г. го промени отново. Единствена Moody's не оценява рейтинга на страната с А.

В становището, придружаващо решението, от S&P посочват като причина растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) от 4,8% през 2014 г. Ръстът е близо пет пъти по-бърз от средните 0,9% за еврозоната. Агенцията прогнозира среден растеж от 3,6% през следващите три години за ирландската икономика.

S&P очаква спад на безработицата до 7,5 на сто от 9,8% до 2017 г., а работните заплати да растат с близо 3% през 2016 г. Държавният дълг пък ще спадне до 85% от БВП до 2018 г., сочат оценките на компанията. Страната изпрати 2014 г. с ниво на дълга от 109,7 на сто.

„Повишението на рейтинга съответства на подобрената фискална позиция на Ирландия, продажбите на държавни активи и силния икономически растеж, които в комбинация трябва да доведат до бърз спад на нетния държавен дълг в сравнение с предходните ни прогнози“, гласи становището на S&P.

Като цяло Дъблин заема много евтино от международните капиталови пазари. През март Ирландия пласира 30-годишни държавни ценни книжа за 1 млрд. евро при лихва от 1,3%, въпреки че от тогава досега доходностите по облигациите на държавите в еврозоната скочиха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още