IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естонска рецепта за нова система за предоставяне на убежище

Без външна намеса конфликтите около ЕС не могат да бъдат решени, а броят на бежанците ще продължи да нараства, коментира естонски анализатор

17:54 | 21.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Как трябва да се справи Европа с кризата?

Първо, важно е да се признае, че криза има и че системата за предоставяне на убежище трябва да бъде съответно коригирана. От съществено значение е бързо да решим кои ще помогнат и кои не. Няма време да се преминава през цялата процедура за кандидатстване за убежище с всичките правни гаранции. Затова трябва да бъде установена специална бърза процедура за преглеждането на молбите за убежище. Трябва да се даде приоритет на най-уязвимите групи от търсещите убежище и жените и децата да преминават първи проверка. Решенията трябва да се взимат в рамките на няколко дни, а процедурите за връщане да бъдат организирани веднага.

Второ, молбите трябва да се разглеждат колкото се може по-близо до границата. Нужно е да бъдат създадени специални центрове или „горещи точки“ в близост до всички точки на влизане. Идеята за гореща точка е да предостави подслон и медицински прегледи на пристигащите, но и подкрепа при регистрацията, идентификацията и да позволи бързо разглеждане на молбите.

Горещите точки могат да се превърнат в реалност, ако има ясен политически ангажимент за споделяне на тежестта и прехвърлянето на част от търсещите убежище в други страни членки. Това означава още, че експерти от страните-членки трябва да се ангажират с процедурата за предварителна селекция и че подходящи проверки за сигурност трябва да бъдат направени незабавно.

Без горещи точки хората ще продължат да рискуват живота си, пътувайки през Европа без никакъв контрол. Това ще задейства и проблеми с обществения ред и здраве и ще засили ксенофобията и расизма. Ще бъде и далеч по-трудно да се приложат процедури за връщане, когато човек вече е излязъл извън граничната зона.

Трето, хиляди неоснователни молби за убежище от граждани на западните балкански страни трябва да бъдат моментално отхвърлени. Тези страни имат прилични стандарти в областта на правата на човека и са в средата на обсъждане на присъединяване към ЕС.

Четвърто, ЕС трябва да предостави по-висока финансова подкрепа на страни, в които има най-много търсещи убежище: Турция, Ливан, Йордания, а и Украйна. Трябва да бъде организирана донорска конференция, за да бъде осигурена достатъчно финансова подкрепа на бежанските лагери в третите страни.

Бежанците са добре дошли. Но ще бъде по-честно да каже, че докато Европа не изпълни своята роля, тя няма да бъде спасение за всички. Всеки, който злоупотребява със системата за настаняване на търсещите убежище, трябва да бъде изпратен обратно на границата със забрана да се връща в Европа.

Общуването наистина е ключов момент. Важно е да успокоим обществените страхове в Европа. Но страните членки трябва да са и по-внимателни с политическите си обещания, тъй като те имат пряко влияние върху миграционните потоци – и върху живота на хиляди хора.

Още за бежанската криза четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още