IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК се опасява, че в Европа се издига нова "желязна завеса"

За Турция са предвидени 1 млрд. евро за справяне с нуждите на мигрантите, посочи еврокомисарят по политиката на съседство Йоханес Хан

14:58 | 17.09.15 г. 1
<p>
	Мигранти на границата на Сърбия с Унгария. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мигранти на границата на Сърбия с Унгария. Снимка: Ройтерс

Сериозно съм загрижен, че невидима нова "желязна завеса" се издига на места в Европа. Това заяви на пресконференция еврокомисарят по политиката на съседство Йоханес Хан, цитиран от БТА.

Европейските политици трябва да бъдат наясно с последиците от решенията, които взимат днес. Трябва да отчитаме дълготрайния отзвук. Европа се основава на свободата на движение - в прекия смисъл, но и заради възможността за мисловен обмен, добави той.

Външната политика на ЕС не е банкомат, не е достатъчно да знаеш ПИН кода, в това устройство трябва и да постъпват средства. Имаме проблем с парите, призовавам държавите, които настояват за осигуряването на помощ покрай мигрантската криза, да направят съответните вноски в системата, заяви Хан.

Еврокомисарят посочи какви средства са на разположение на съседите на ЕС за справянето с нуждите на мигрантите. Хан съобщи, че за Турция са предвидени общо 1 милиард евро. Готови сме да осигурим допълнителни средства, отбеляза той.

Турция има ключово значение за справянето с мигранската криза досега, поздравявам тази държава за положените усилия, коментира Хан. Той призова Анкара да бъде по-твърда към каналджиите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Щом обстоятелствата го изискват !!Напр. ПЪЛЕН провал на външната политика на ЕС - Магарини !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още