fallback

Кьоре: ЕЦБ ще защити еврозоната от външни финансови сътресения

Изявлението на един от членовете на управителния съвет идва след решението на Фед за запазване на лихвните проценти близо до нулата

19:22 | 18.09.15 г. 3

Европейската централната банка (ЕЦБ) възнамерява да "защити еврозоната от външни финансови сътресения". Това заяви Беноа Кьоре, член на управителния съвет на централната банка, след като снощи Федералният резерв на САЩ (Фед) остави лихвените си на исторически ниското им равнище близо до нулата, съобщава БТА, цитирайки Франс прес.

Постоянната задача на ЕЦБ е да защитава паричните условия в еврозоната от всички международни сътресения, идващи от финансовите пазари, от растежа на развиващите се страни и от решенията на останалите големи централни банки, заяви Кьоре на дебат в Париж.

Решението на УФР да не променя лихвата си бе прието зле от борсите, които го тълкуват като доказателство за песимизъм на най-голямата централна банка в света на фона на най-новото развитие на събитията в международен план и по-специално забавянето на икономическия растеж на Китай и проблемите на много развиващи се страни.

Според Кьоре предпазливостта на Фед "потвърждава диагнозата" на ЕЦБ и по-точно съществуването на нови рискове, свързани с големите развиващи се страни и силните колебания на финансовите пазари.

Той подчерта, че за момента ЕЦБ вижда там временните сътресения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:04 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още