IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ намали спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки с 200 млн. евро

Решението е поискано от Атина и отразява подобряването на ликвидността на трезорите в страната

12:20 | 17.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ намали спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки с 200 млн. евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) намали тавана на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки, до която имат достъп чрез централната банка, с 200 млн. евро – от 89,1 млрд. евро до 88,9 млрд. евро. За това съобщава Централната банка на Гърция, цитирана от Ройтерс.

„Това намаление на подкрепата с 200 млн. евро, поискано от Централната банка на Гърция, отразява подобряването на ликвидната ситуация в гръцките банки на фона на понижаващата се несигурност и стабилизирането на отлива на депозити към частния сектор“, гласи становището на институцията, разпространено в сряда.

Гръцките банки, които през лятото бяха затворени за три седмици, през последните месеци разчитаха на спешното финансиране след резкия отлив на депозити.

Към края на август финансирането по линия на програмата на ЕЦБ за спешна ликвидна подкрепа ELA спада с 1,35 млрд. евро до 83,95 млрд. евро, разкриват данни на централната банка.

В сряда Гърция пласира 3-месечни държавни ценни книжа за 1,3 млрд. евро, за да рефинансира падежираща емисия, с което поддържа публичните си финанси в навечерието на изборите на 20 септември.

Дълговата агенция PDMA продаде книжата при доходност от 2,7%, т.е. без промяна спрямо възвръщаемостта, отчетена по време на предходния търг, проведен този месец.

В резултат на рефинансирането притежателите на гръцки ДЦК – най-вече гръцките банки, възобновиха позициите си вместо да получат плащане по падежиращата емисия.

Коефициентът на покритие е 1,3, като е без промяна спрямо предходната продажба. 300 млн. евро е бил размерът на несъстезателните поръчки, който е бил одобрен. Датата на сетълмент е 18 септември – денят, в който падежират 6-месечни облигации за 1,6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още