IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се оказа най-добрата инвестиция в света

От избирането на СИРИЗА насам няма пазар, който да е постинал дори близка до възвращаемостта на гръцките облигации

08:46 | 15.09.15 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фондовата борса в Гърция.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Гърция. Снимка: Ройтерс

Помните ли миналия февруари, когато бившият председател на Федералния резерв (Фед) на САЩ Алън Грийнспан заяви, че Гърция ще напусне еврозоната и общата валута ще се срине? А помните ли месец по-късно, когато инвеститорът и филантроп Джордж Сорос каза, че Гърция пропада? Или когато през юли тази година президентът на германския Institute for Economic Research Марсел Фратчер нарече Гърция „политическа и икономическа катастрофа“, която ще се върне към драхмата от отчаяние?

Финансовите несгоди за Гърция със сигурност не са приключили, коментира Матю Уинклър за BloombergView. И все пак се оказва, че е печеливша инвестиция от края на 2014 г. и се представя най-добре по отношение на дълга в еврозоната от януари насам. От избирането на обявилата се срещу строгите икономии партия СИРИЗА насам не е имало фондов, облигационен, стоков или валутен пазар, който да е постигнал възвращаемост, близка до тази на гръцкия дълг, която е нараснала с над 100% само за няколко месеца, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Гърция бие всеки публично търгуван актив, тъй като акциите ѝ са успели да увеличат стойността си от минимума си през юли до най-високата си точка днес. Всеки достатъчно опитен инвеститор, закупил гръцки държавни ценни книжа (ДКЦ) докато в същото време заема къса позиция или заема пари, за да продава държавните облигации с подобен матуритет на Германия – най платежоспособната страна в еврозоната, е направил голяма печалба от тази търговия.

На 25 януари Алексис Ципрас дойде на власт като министър-председател на Гърция с привидно противоречив мандат, за да сложи край на петте години съкратени правителствени разходи докато в същото време осигури последните 7,2 млрд. евро от спасителния заем за 240 млрд. евро от съпротивляващите се кредитори на Европейския съюз. Шест дни по-късно лихвеният процент по 10-годишните гръцки облигации достигна 15-месечен връх от 11,2%. Купуването на този дълг в онзи момент и държането му до днес, когато доходността е спаднала до 8,11%, предоставя 26% възвращаемост.

Няколко дни след победата на Ципрас Грийнспан заяви за ВВС, че е „въпрос на време“ преди Гърция да се откаже от общата валута на паричния съюз и еврото да се разпадне. „Проблемът е, че според мен няма как еврото да продължи да съществува, освен ако и докато всички членове на еврозоната не постигнат политическа интеграция – всъщност дори фискална интеграция няма да свърши работа“, заяви Грийнспан.

Макар че перспективата се подобри до такава степен, че доходността по основните гръцки облигации спадна до 10,8% на 24 март, това не бе достатъчно, за да промени мнението на Сорос, милиардерът и председател на Soros Fund Management. “Гърция пропада“, каза той в интервю за Bloomberg Television. “Играта сега е само на губещи и най-доброто, което може да се случи, всъщност приближава“. Ако Сорос бе купил гръцките ДКЦ на 24 март и ги бе задържал до днес, възвращаемостта му щеше да бъде 21%. И всеки, който едновременно с това бе купил гръцки облигации, докато прави къса продажба на германски ДКЦ, би имал обща възвращаемост от 25%.

Кулминацията на песимизма дойде през първата седмица на юли, когато гърците гласуваха за отхвърлянето на строгите икономии, поискани от международните кредитори. Тогава д-р Фратчер, възпитаник на Оксфорд и Харвард и бивш ръководител на политическия анализ в Европейската централна банка, написа в блога си: „Референдумът означава политическа и икономическа катастрофа за Гърция“. Той направи и следната прогноза: „Grexit е и остава най-лошата опция за Гърция. Тя обаче става все по-вероятна“.

Инвеститорите не видяха нещата по същия начин. Ентусиазмът им по отношение на гръцкия дълг, изразен чрез нарастващата му стойност, бе вот на доверие в бъдещето на Гърция – и в налагането на строги мерки от кредиторите като лек за икономическите нещастия на Гърция.

Ако е имало някой, който е отхвърлил прогнозата на Фратчер и е купил гръцки ДКЦ с доходност от 19,5% към същия момент, продавайки ги днес, неговата възвращаемост ще бъде от 101%. Това означава, че инвестиция от 100 млн. долара на 8 юли би имала 201 млн. долара стойност два месеца по-късно. През същия период бенчмаркът на всички европейски облигации е дал възвращаемост от малко над 1%. Инвестиция в същия европейски индекс от 24 март насам би отчела загуба от 3,3%, сочат данни на Bloomberg. И докато някой, закупил гръцки ДКЦ на 31 януари, има възвращаемост от 26% днес, европейският индекс отчита загуба от 1,8% за същия период.

От 8 юли насам нищо в света – акции, облигации, стоки или валути, не отчита печалба дори близка до възвращаемостта на гръцките ДКЦ. През 2015 г. има две неща, които така и не се промениха. Проучванията показват, че гръцките граждани винаги са предпочитали стабилността на паричния съюз на Европа пред нестабилната драхма. Аналогично, няма европейски държавен ръководител, който някога да е заявил, че иска Гърция вън от еврозоната. Еврото, което и двете страни определиха като избраната от тях валута, се оказа инструментът, който направи инвеститорите в гръцки облигации победителите на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
Patilan
преди 8 години
Да си призная, и аз бях един от тези с грешните прогнози..... което е и причината да драскам в ***, а не да си пия коктейла на Бахамите... примерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
Европейските държави с 1% доходност по ДЦК финансираха тази 100%-на доходност по гръцките ДЦК! Най-малката е обаче заслугата на самата Гърция, че продължиха да ги финансират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Хаха, да, някои спечелиха, обаче на мен ми изглежда, че с подобни материали други се опитват да се освободят от гръцките junk книжа и да набутат други в гръцката патова ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 0
troika
преди 8 години
Всъщност дали се печели и има доходност питайте тези, които са държали гръцки ДЦК от преди Сириза :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Разбира се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 0
iasen4o
преди 8 години
Не смятам, че държава, чиито дълг се отписва от време на време в особено големи размери, че е изобщо добра инвестиция (да не говорим за най-добра). По-скоро доходността показва неопределеността и спекулацията около това дали ще бъдат възстановени заетите средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
След близо тоталната разпродажба, да се вдигне с колкото е сега в % - е най-най. Много ме кефят такива статии със задна дата да пишат при перфектен тайминг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
dr.5rov
преди 8 години
За случаен играч е така както казваш, но има хора, които са в кухнята на нещата. Техният избор на билетче не е бил съвсем случаен.А и общото ми впечатление за изказванията на Сорос (без да съм сигурен, че е така) е че той често блъфира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Людени
преди 8 години
Най-добрата ОБЕЩАНА възвращаемост !!Досега само вземат и не са започнали да ГО връщат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
По тази логика ако си купиш търкащо се билетче от 3 лева и между милионите непечеливши имаш късмета и извадиш печелившото за 100 бона, то това е най-добрата инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още